Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Řízení lidských zdrojů
managementu znalostí podle
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
PLÁNOVÁNÍ A STRATEGIE Management a marketing
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Audit administrativních činností
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
Analýza a popis pracovního místa
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Řízení lidských zdrojů
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Personální management
Projektové plánování Projektové řízení Ing. Jiří Šilhán.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Předmět: Řízení podniku 1
VÝCHODISKA PRO ROZVOJ VŮDCOVSTVÍ
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Řízení personální činnosti personálním útvarem
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Manažerské implikace modelu Balanced Scorecard Managerial implications of the Balanced Scorecard Model Josef F. Palán.
Personální plánování.
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Moderní personalistika
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
AUDIT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ V MALÝCH A STŘEDNÍCH PODNICÍCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Listopad 2015 Jak spočítat přínos investice do HR? Pavel Jirůtka
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 4: Marketingové řízení MSP.
Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Osobní management – modul č.4
Ekonomika malých a středních podniků
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Ekonomika malých a středních podniků
Transkript prezentace:

Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP

Integrovaný personální management v MSP _______________________________________________________________________________________________ Strategie řízení lidských zdrojů musí být součástí podnikatelské strategie, neboť jejím úkolem je koordinovat činnosti lidí v podniku za účelem dosahování strategických cílů. Každý zkušený manažer ví, že ve strategickém řízení sehrávají jednu z klíčových úloh právě lidské zdroje.

Integrovaný personální management v MSP _______________________________________________________________________________________________ Za slabé stránky uplatňování personálního managementu v malých a středních podnicích lze považovat tyto skutečnosti: Nedoceňování významu personálního řízení pro dosahování podnikových cílů. Personální strategie nejsou většinou vytvářeny, pokud ano, setkáváme se s nedostatečným pracovním nasazením liniových manažerů a zaměstnanců pro prosazovaní a uskutečňování strategických personálních cílů. Nedostatečná horizontální integrace nejdůležitějších personálních činností (výběr a získávání zaměstnanců, jejich hodnocení a odměňování, motivování a rozvoj). Personální činnosti jsou vnímány autonomně, nikoli integrovaně. Nepropracovaný systém hodnocení efektivity personálních činností.

Integrovaný personální management v MSP _______________________________________________________________________________________________ Řešení těchto zmíněných slabých stránek můžeme nalézt v důsledném uplatňování KISS konceptu personálního řízení, tzn. „Keep it Integrated, Strategic and Stimulating“. O co se konkrétně jedná? Podstatou KISS Konceptu je filosofie, že jednotlivé personální činnosti v podniku jsou vzájemně integrovány a zaměřeny na uskutečňování podnikatelské vize. Zároveň musí přispívat k naplňování očekávání všech aktérů, kteří mají na existenci a chod podniku rozhodující vliv. Jinými slovy, personální činnosti musí být integrované, strategické a motivační.

Integrovaný personální management v MSP _______________________________________________________________________________________________ KISS koncept personálních činností je založen na třech fázích: 1. fáze Ve fázi Identifikace problémů by měla být analyzována východiska, měly by být stanoveny cíle a metodika analýzy. 2. fáze Ve fázi Vytvoření KISS konceptu by měl být kladen důraz na vytvoření takového modelu, který bude přispívat k uskutečňování podnikatelské vize a bude podporovat vzájemnou integraci personálních činností. 3. fáze Ve fázi Vyhodnocování výsledků by měla být formulována doporučení pro měření efektivity personálních činností v příštím období.

Strategické personální řízení v MSP _________________________________________________________________________________ Jedním z předpokladů úspěšnosti podniku je úzké propojení jeho strategie v nejširším slova smyslu a personálního řízení. Strategické personální řízení je praktickým vyústěním personální strategie podniku. Je to konkrétní aktivita, konkrétní úsilí, směřující k dosažení cílů obsažených v personální strategii

Strategické personální řízení v MSP _________________________________________________________________________________ Strategické personální řízení organizace logicky vychází z obecného strategického řízení a hledá odpověď na níže uvedené otázky: Jaké míry souladu mezi pracovními místy a zaměstnanci chce podnik v budoucnosti dosáhnout? Jaká je současná míra souladu a z ní vyplývající úroveň produktivity práce a osobního uspokojení zaměstnanců? Jaké změny v politice i praktické činnosti na úseku lidských zdrojů jsou nezbytné, aby bylo dosaženo žádoucího souladu mezi pracovními místy a zaměstnanci?

Strategické personální řízení v MSP _________________________________________________________________________________ V průběhu strategických úvah se tyto otázky ještě poněkud konkretizují: Kolik a jaký druh zaměstnanců bude organizace potřebovat? Jaká nabídka pracovních sil se perspektivně předpokládá v podniku i mimo něj? Co je třeba udělat, aby byla pokryta žádoucí perspektivní potřeba zaměstnanců v podniku?

Strategické personální řízení v MSP _________________________________________________________________________________ Za nejlepší nástroje strategického řízení lidských zdrojů jsou většinou považovány ty, u nichž můžeme doložit jejich efektivnost, tj.: získávání a výběr s důrazem na kompetence využívání systémů komunikace rozhodování s odpovědností za výsledek týmová práce s flexibilním vytvářením pracovních úkolů trénink a samostatné učení hodnocení výkonu s vazbou na mzdu