Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
IVIG 2005, Praha, 22. září
Demografie je věda, která se zabývá:
Makroekonomie a hospodářství
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Vysokoškolské knihovny a krajské knihovny – konkurence nebo spolupráce? Ivo Brožek.
Diplomová práce Dopravní dostupnost zaměstnavatelů v okrese Jeseník ve vztahu k demografickým ukazatelům Vedoucí práce: Dr.Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:
Univerzita Karlova, Praha Pedagogická fakulta Středisko vzdělávací politiky Myslíkova 7, Praha 1 Tel.:
Trh práce a politika zaměstnanosti
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_83 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Vzdělání z hlediska teorie statků
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Etika vědecké práce Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Krajský akční plán vzdělávání v Plzeňském kraji Pracovní skupina vzdělávání Analýza – shrnutí problémů k řešení Plzeň
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Strukturou obyvatelstva nejčastěji rozumíme dělení obyvatel podle: pohlaví věku zaměstnání Jejím grafickým vyjádřením je věková pyramida pomáhá pochopit.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Hospodářství (ekonomika)
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Demografie je věda, která se zabývá:
Nástroj změny v místním prostředí
Transkript prezentace:

Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce

Mezinárodní klasifikace vzdělání ISCED 97  klasifikaci vydalo UNESCO, rozpracovaly OECD a Eurostat  v České republice se angažoval Ústav pro informace ve vzdělávání (dnes již zrušen)  klasifikace ISCED 97 má 7 základních úrovní, kódy 0 až 6: 0ISCED 0Preprimární vzděláváníMŠ, jesle atd. 1ISCED 1Primární vzdělávání1. stupeň ZŠ 2ISCED 2Nižší sekundární vzdělávání2. stupeň ZŠ 3ISCED 3Vyšší sekundární vzděláváníSŠ 4ISCED 4Postsekundární neterciární vzděláníVOŠ 5ISCED 5Terciární vzdělání – první stupeňVŠ 6ISCED 6Terciární vzdělání – druhý stupeňVŠ ISCED 2 – v zemích, kde je zavedena povinná školní docházka, se často s jejím ukončením shoduje i konec této úrovně (2. stupeň ZŠ, víceletá gymnázia) VOŠ = postsekundární neterciární vzdělání = střední s maturitou, nikoliv vysokoškolské Z0027 Geografická analýza trhu práce

Mezinárodní klasifikace vzdělání ISCED 97  tradiční 4 úrovně vzdělání v ČR: ZŠ vzdělání a bez vzděláníkategorie 0, 1 a 2 SŠ vzdělání bez maturityčást kategorie 3 SŠ vzdělání s maturitoučást kategorie 3 a kategorie 4 VŠ vzděláníkategorie 5 a 6  ISCED 97 obsahuje i členění oborů 0obecné vzdělání 1vzdělávání a výchova 2humanitní vědy a umění 3společenské vědy, obchod a právo 4přírodní vědy, matematika a informatika 5technické vědy, výroba a stavebnictví 6zemědělství a veterinářství 7zdravotnictví a sociální péče 8služby 9 nezačlenitelné programy Z0027 Geografická analýza trhu práce

Mezinárodní klasifikace vzdělání ISCED 97  pozice geografie - geografie je součástí oboru 4, konkrétně 443 Vědy o Zemi - ALE, sociální geografie je zahrnuta do oboru 312 Sociologie a kulturologie

Nezaměstnanost dle nejvyššího dosaženého vzdělání  vývoj obecné míry nezaměstnanosti podle nejvyššího dosaženého vzdělání v období let 1993 až 2013 v ČR (roční průměry)

Nezaměstnanost dle nejvyššího dosaženého vzdělání  vývoj počtu nezaměstnaných osob dle VŠPS podle nejvyššího dosaženého vzdělání v období let 1993 až 2013 v ČR (roční průměry)

Krajská úroveň – rok 2013

Okresní úroveň – MPSV ČR ( ) Z0027 Geografická analýza trhu práce

Měření úrovně vzdělanosti zaměstnaného obyvatelstva  podíl zaměstnaných osob s VŠ vzděláním  podíl zaměstnaných osob alespoň s maturitou - součet zaměstnaných se středním vzděláním s maturitou a VŠ vzděláním  syntetický ukazatel vzdělanosti (index vzdělanosti) - jednotlivým vzdělanostním skupinám jsou přisouzeny kategorie (váhy) a jimi pak vynásobeny podíly osob s dotyčným vzděláním - nejčastější příklad: ZŠ (váha 1), SŠ bez maturity (váha 2), SŠ s maturitou (váha 3) a VŠ (váha 4) - váhy se však mohou lišit (např. Hampl, Toušek atd.) Z0027 Geografická analýza trhu práce

 úroveň vzdělanosti zaměstnaných osob v okresech ČR při SLDB 2011

Evropská úroveň - nezaměstnanost Z0027 Geografická analýza trhu práce  obecná míra nezaměstnanosti dle skupin podle nejvyššího dosaženého vzdělání v členských státech EU k

Evropská úroveň – zaměstnaní podle nejvyššího vzdělání  zaměstnaní podle nejvyššího dosaženého vzdělání v členských státech EU k ČR ve skupině zemí s nízkým podílem zaměstnaných osob s VŠ vzděláním a vysokým podílem zaměstnaných osob se SŠ vzděláním - interpretace ?

Vzdělanost a trh práce  rozpor v oborové struktuře ekonomicky aktivních (poptávka firem vs. absolventi), kdo by měl určovat směr? školy? soukromý sektor? veřejný sektor?  VŠ vzdělaní nacházejí práci nejsnadněji, ale postupně se zvyšuje „degradace vzdělání“  překvalifikovanost, strach vedoucích pracovníků z projevení se vlastní nevzdělanosti  nedostatek absolventů technických a přírodovědeckých oborů  průměrné výdělky vysokoškoláka a kvalitního řemeslníka (snaha rodičů „aby se děti měly dobře“)  snaha o výroby s vyšší přidanou hodnotou + terciarizace ekonomiky vs. skupiny osob s nízkým stupněm vzdělání Z0027 Geografická analýza trhu práce

Role vysokoškolských pracovišť  vzdělávání a věda a výzkum  celkové dopady na město a region  akademický rok 2013/2014 – 26 veřejných a 50 soukromých vysokých škol - z toho má více než studentů 14 veřejných vysokých škol, které ? 1)Univerzita Karlova v Praze )Masarykova univerzita )Česká zemědělská univerzita v Praze )Vysoké učení technické v Brně )České vysoké učení technické v Praze )Univerzita Palackého v Olomouci )VŠ báňská – Technická univerzita Ostrava )Vysoká škola ekonomická v Praze )Západočeská univerzita v Plzni )Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích )Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně )Mendelova univerzita v Brně )Univerzita Pardubice )Ostravská univerzita v Ostravě10 299