Sociální péče o osoby poskytující sexuální služby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ OBCHOD S LIDMI
Domácí násilí v praktické rovině
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Sociální zabezpečení Sociální služby
TYPY A FORMY ÚRAZŮ I NÁSILÍ NA DĚTECH A MLÁDEŽI
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
PRÁCE S DOMÁCÍM A SEXUÁLNÍM NÁSILÍM. MOŽNOSTI legislativní zázemí práce s předsudky možnosti prevence poradensko-terapeutická práce specializované organizace.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb PROSTITUUJÍCÍ SE OSOBY Mgr. Irena Kudláčková.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
Šluknovsko – dopady migrace na život v obcích 09/2011 Volfová Hana, Kafková Jiřina.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kontaktní centra.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Terénní programy.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Krizová pomoc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Tereza Javorková Monika Viktorinová
Prostituce PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Sociální péče o osoby poskytující sexuální služby

Prostituce Poskytování sexuálních služeb za úplatu nebo jakoukoli jinou protihodnotu.sexuálních Základní dělení: – Ženská prostituce – Mužská prostituce – Dětská prostituce

Další dělení (dle sexuálních preferencí zákazníků) Heterosexuální – ženská x mužská Homosexuální – hlavně mužská, Pedofilní (heterosexuální x homosexuální x hebefilní) Dále: sadisticky či masochisticky zaměřená prostituce, transsexuální prostituce, gerontofilní prostituce aj.

Motivace k prostituci: Potřeba získat peníze z důvodu tíživé životní situace (ženy, které opustil manžel a nechal jim děti a dluhy, ženy z chudých zemí) Nuda - dospívající z dobrých rodin Potřeba získat peníze z důvodu závislostí a vysokých výdajů na závislosti Snaha snadno a rychle vydělat peníze bez pravidelné docházky do zaměstnání

Dělení prostituce dle motivace Dobrovolnou– tj. osoba se rozhodne sama prostituovat. Je často prostitucí dobrovolnou jen v uvozovkách, protože osoby, které ji provozují, se často rozhodli pod tlakem nepříznivé osobní situace. Nedobrovolnou – osobu někdo donutil – jedná se o trestný čin kuplířství, komerční zneužívání osob. Nedobrovolně prostituují hlavně osoby, které se nachází ve špatné sociální situaci – cizinci a migranti, etnické menšiny (Romové), děti a mládež na útěku od rodičů a z ústavních zařízení, osoby z nízkých sociálních vrstev.

Velká část prostituujících zažila v dětství sexuální zneužívání a nemá dobré rodinné zázemí. Další pochází z egocentricky zaměřených rodin orientovaných na úspěch a finanční zisk – ti prostituují z nudy a pro peníze. Kuplíř – ten, kdo svádí k prostituci a má na ní zisk.

Dle místa poskytování Luxusní prostitutky Hotelové prostitutky Prostituce ve vlastních bytech Prostituce v erotických podnicích, masážních salonech, sex barech Pouliční a silniční prostituce

Specifika mužské prostituce Hl. homosexuální prostituce (velmi omezená věkem) Gigolové – heterosexuální prostituce Transsexuální prostituce

Dětská prostituce Závažný trestný čin Dobře organizovaná a skrývaná V místech, kde je vysoká koncentrace další prostituce

Doprovodné jevy prostituce - Ohrožují vnitřní bezpečnost země Zdravotní rizika Závažná trestná činnost – drogová kriminalita, – obchodování s lidmi, – komerční sexuální zneužívání dětí

3 přístupy státu k prostituci reglementace - prostituce je podřízena státnímu dozoru, vzniká průhlednější prostředí, které omezuje aktivity struktur organizovaného zločinu v této oblasti abolice - státní instituce se zaměřují na průvodní jevy prostituce, jako je obchod se ženami či kuplířství, problém prostituce jako takové zůstává neřešen represe - prostituce je kriminalizována, problém však není vyřešen, protože se obvykle přesouvá do ilegality

Situace v ČR Cca – osob Problematiku řeší hl. MV (odbor bezpečnostní politiky) prostitutky jsou často obětí trestné činnost, která není vždy odpovídajícím způsobem řešena

Prostituce a právní normy Listina základních práv a svobod Zákon č. 241/1922 Sb. o potírání pohlavních nemocí. Zákon o potírání obchodu s ženami a dětmi Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích Zákon č. 2/2003 Sb., o obcích (vyhlášky) Zákon č. 2/2003 Sb., o obcích Zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, Zákon č. 258/2000 o ochraně veřejného zdraví Zákon č. 241/1922 Sb. o potírání pohlavních nemocí

Dle trestního zákona lze postihovat: Kuplířství Ohrožování mravního vývoje dětí Obchodování s lidmi Vyšetřování je obvykle velice náročné (časté změny výpovědí a pobytu, organizované skupiny, strach z kuplířů a odsouzení okolí, málo svědků ochotných vypovídat)

Sociální péče poskytovaná v souvislosti s prostitucí: Hl. organizace Rozkoš bez rizika Poskytuje: – Odborné sociální poradenství – Terénní programy – dále zdravotnickou péči (hl. osvěta a prevence HIV a jiných pohlavních nemocí). – A volnočasové aktivity pro své klientky - matky a jejich děti a tzv. děti ulice. Cílem je naučit děti, příp. jejich matky smysluplně trávit volný čas a působit tak preventivně proti sociálnímu vykolejení.

Další organizace fungující v této oblasti La strada (poradenství, krizová intervence, azylové ubytování, lékařská pomoc) Projekt ŠANCE (hl. pro dospívající – pracovní dílna, podporované bydlení, streetwork) Bílý kruh bezpečí (hl. pro oběti trestných činů – poradenství)

Nejvyužívanější sociální služby Odborné sociální poradenství Terénní sociální programy (Streetwork ) Krizová pomoc (Intervenční centra) Azylové domy s patřičnou cílovou skupinou (mohou mít utajenou adresu)

Zdroje: CHMELÍK, J. a kolektiv, Mravnost, pornografie a mravnostní kriminalita, Praha: Portál 2003, ISBN Kolektiv autorů: Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce, Ostrava, Ostravská univerzita. Dostupné na: VANÍČKOVÁ, Eva. Dětská prostituce. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2005 – 136 s. ISBN Internetové zdroje: