Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TEXTAR produktové informace Technické školení TEXTAR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TEXTAR produktové informace Technické školení TEXTAR"— Transkript prezentace:

1 TEXTAR produktové informace Technické školení TEXTAR

2 Materiál obložení - vývoj Uživatelsko-technické zkoušky
Profil požadavků zákazníka Porovnání se stávajícími sériově vyráběnými materiály + Vzorky pro zákazníka _ _ Výroba a zkoušky vzorků obložení Modifikace základní kvality Porovnání s profilem požadavků zákazníka fyzikální + chemické zkoušky Uživatelsko-technické zkoušky Zkušebna Vozidlo

3 Materiál obložení - vývoj
+ Stanovení dat Definice nového materiálu Malosériová výroba až po reprodukovatel- nost, vzorky pro zákazn. Data surovin a toleranze _ Porovnání s profilem a kontrola kvality Technologické parametry + Data pro zkoušky a zajištění kvality Vzorky pro zákazníka (nový materiál)

4 Oprava kotoučových brzd 1
Zahájení opravy brzd Brzdové kotouče a/nebo brzdové obložení dosáhly hranice opotřebení. Před zahájením opravy brzd je nutné překontrolovat veškeré relevantní díly v oblasti nápravy a systému hydrauliky. Vadné díly je nutné bezpodmínečně vyměnit.

5 Oprava kotoučových brzd 2
Odstranění rezu z dosedací plochy a z náboje Po demontáži starých brzdových kotoučů je nutné vyčistit dosedací plochu a okraj náboje vhodným nářadím (např. drátěný kartáč, smirkový papír, tkaničkový kartáč). Pozor: Nepoškodit náboj kola ! Třmen brzdy spojení se systémem hydrauliky je nutné zajistit tak, aby na brzdové hadičky nebyl vyvíjen žádný tah.

6 Oprava kotoučových brzd 2
Očištění dosedací plochy a náboje Po odstranění rezu je nutné kovově lesklou dosedací plochu očistit čističem brzd (CRC Brakleen 500ml CRC – doprodej a nově CRC ). Doporučujeme překontrolovat pomocí odpovídajícího měřicího přípravku očištěný náboj z hlediska odchylky rovinnosti (číselníkový indikátor se stativem).

7 Oprava kotoučových brzd 4
Odstranění koroze z vodicí šachty a z držáku třmenu Vodicí šachty demontovaného třmenu brzdy se podle konstrukce zbaví rezu a zbytků pomocí drátěného kartáče.. Pozor: Nepoškodit třmen brzdy ! Držák je nutné vizuálně překontrolovat z hlediska poškození.

8 Oprava kotoučových brzd 5
Namazání vodicích ploch a držáku třmenu Očištěné vodicí plochy na třmenu se namažou nevodivým, vůči teplotě odolným prostředkem bez pevných částeček (bez kovů) (TEXTAR CERA TEC). Nepoužívat měděnou pastu !

9 Oprava kotoučových brzd 6
Upevnění brzdového kotouče Nový brzdový kotouč uchytit na náboj kola a podle druhu konstrukce a systému upevnit pomocí upevňovacích šroubů. Doporučujeme změřit stranovou házivost u nových brzdových kotoučů pomocí číselníkového indikátoru na vozidle cca. 15 mm pod největším možným poloměrem. Nejlepší je neprovést měření s předpisově namontovaným kolem.

10 Oprava kotoučových brzd 7
Zasunutí brzdového pístu Zasunutí brzdového pístu je vždy nutné provést pomocí vhodného přípravku pro zasunutí, aby se zamezilo vzpříčení nebo pootočení pístu. Přitom je nutné dbát na různá provedení třmenu popř. na různé brzdové systémy a také na předpisy a speciální přípravky specifické pro výrobce vozidla.

11 Oprava kotoučových brzd 8
Namazání dosedacích bodů Není potřebné používat trvale mazivo bez kovu ( TEXTAR CERA TEC ) na zadní desce u provedení obložení s tzv. sekundárními opatřeními, jako např. nanesený tlumicí lak nebo plech. Namazání tukem je nezbytné pouze v oblasti dosedacích bodů obložení ve vodicích šachtách. U veškerých kroků opravy je nutné dbát na utahovací momenty a předpisy popř. směrnice výrobce vozidla a systému.

12 Zjišťování příčin závad 1
Překontrolovat, zjistit popř. vyměnit : Ložisko kola Vůle / poškození Náboj kola Očistit ( kovově čistý ) Zjistit odchylku rovinnosti pomocí číselníkového indikátoru Zjistitelná poškození Ochrana proti korozi ( tuk bez pevných částeček ) Matice nápravy Pevnost a zajištění Závit čepu kola Poškození Čepy se musí nechat lehce zašroubovat rukou

13 Zjišťování příčin závad 2
Překontrolovat, zjistit popř. vyměnit : Uložení příčného ramene Při zjištění vůle a poréznosti vyměnit. Pozor ! Podle konstrukce nápravy lze někdy nepřípustnou vůli zjistit velmi obtížně.

14 Zjišťování příčin závad 3
Překontrolovat, zjistit popř. vyměnit : Nosný kloub Hlavice spojovací tyče Vůle v kloubu Těsnicí manžeta z hlediska poréznosti a netěsnosti Upevnění kloubu ( pojistné šrouby )

15 Zjišťování příčin závad 4
Překontrolovat, zjistit popř. vyměnit : Písty těsné, lehký chod, rovné Prachovka těsná, neporézní Posuvný díl vůle, lehký chod, utěsnění Skříň třmenu poškození

16 Zjišťování příčin závad 5
Překontrolovat, zjistit popř. vyměnit: Brzdové hadičky Utěsnění, poréznost, prodřená místa Vnitřní průměr ( nabobtnání ) Šroubové spoje Je nutné dbát na maximální životnost

17 Zjišťování příčin závad 6
Překontrolovat, zjistit popř. vyměnit : Pružinová jednotka Těsnost ( zjištění úniku oleje ) Test tlumičů Zlomená pružina Uložení tlumiče Upevnění Pozor ! Změny provedené u podvozku mají vliv na účinek a komfort brzdové soustavy.

18 Zjišťování příčin závad 7
Manžety hnacích hřídelí Těsnost, poréznost Dodržte prosím následující pokyny ! Bezpodmínečně je nutné dbát na předpisy pro opravu a údržbu výrobce vozidla a brzdového systému.


Stáhnout ppt "TEXTAR produktové informace Technické školení TEXTAR"

Podobné prezentace


Reklamy Google