Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky"— Transkript prezentace:

1 Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky
LOŽISKA Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky

2 Konstrukce Kluzná - pánev nebo pouzdro a hřídel nebo čep
Valivá - vnější a vnitřní kroužek, valivá tělesa (kuličky, válečky …), klec a popřípadě kroužek pro udržení maziva a zamezení přístupu prachu a nečistot

3 Kluzné ložisko

4 Ventilátor s kluznými ložisky

5 Ventilátor s kluznými ložisky

6 Kuličkové ložisko

7 Ventilátor s kuličkovými ložisky

8 Kluzná ložiska - výhody
jednoduchost a nižší cena snadná montáž s přesným uložením hřídele možnost oprav poškozených ložisek (oprava nebo výměna pánví a čepů) schopnost tlumit rázy a vibrace možnost použití ložiska v extrémních teplotách (podle maziva)

9 Kluzná ložiska - nevýhody
větší ztráty třením menší únosnost zejména při rozběhu a doběhu a při nízkých otáčkách nároky na dostatečné a kvalitní mazání náchylnější k zadření většinou vyžadují záběh

10 Valivá ložiska - výhody
velká únosnost i při nízkých otáčkách (rozběh, doběh) podstatně menší ztráty třením malá spotřeba maziva a menší nárok na kvalitu a spolehlivost mazání odolnost proti zadření a zvýšeným provozním teplotám (do 200°C) snadná údržba a výměna běžně dostupná v prodeji

11 Valivá ložiska - nevýhody
vyšší cena obtížnější montáž nedají se opravit, pouze vyměnit pro malou plochu nemají schopnost tlumit rázy a vibrace hlučnější (více parazitních zvuků)

12 Poruchy a údržba kluzných ložisek
Při správném provozu jsou třecí plochy od sebe odděleny vrstvou maziva, na kterém závisí životnost i parametry ložiska. Mazací systém ložiska musí být naprosto spolehlivý. Nejčastěji dochází k zanesení maziva prachem, popřípadě k vysychání popř. unikání maziva, což má za následek vyšší hlučnost a posléze i smrt  ložiska.

13 Poruchy a údržba valivých ložisek
K poruše nebo opotřebení ložiska může dojít nejen vlivem únavy materiálu, ale i špatným namontováním nebo mazáním. K zadření ložiska může dojít vlivem nečistot, následkem malých vůlí nebo přepětím ložiska. Vznikají potom nepatrné otlačeniny, rýhy, a jiné nerovnosti povrchu oběžných drah, nebo dokonce odlupování materiálu, což vede k rázům při provozu ložiska a jeho následnému zničení. V provozu je důležité zajistit jejich správnou vůli, čistotu a mazání. Ložiskový prostor je třeba chránit před pronikáním nečistot a unikáním maziva. Používají se těsnící kroužky nebo jiné ucpávky. Správně namontované a ošetřené ložisko má zpravidla podstatně delší životnost než udává výrobce.

14 Vlastnosti ventilátorů
vyšší otáčky = vyšší vibrace a hluk velmi důležitá vlastnost ventilátorů, jež velmi výrazně ovlivňuje výsledné vibrace, hluk a posléze i životnost, je kvalita vyvážení rotoru (jestliže si rozmontujete ventilátor a pozorně se podíváte na rotor, lze najít malé kousky kovových drátků, nebo jiné závaží, které kompenzují nerovnováhu vzniklou jistými tolerancemi ve výrobě)

15 Cena, hluk a životnost kluzná kuličková menší cena větší cena
menší hluk větší hluk menší životnost větší životnost


Stáhnout ppt "Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky"

Podobné prezentace


Reklamy Google