Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření hmotnosti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření hmotnosti"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření hmotnosti Číslo DUM: III/2/FY/2/1/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich měření Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s jednotlivými druhy vah a postupem měření hmotnosti pevných těles a kapalin. Naučí se odměřovat hmotnost. Klíčová slova: Druhy vah, rovnoramenné váhy, postup měření hmotnosti, odměřování hmotnosti, závaží. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Měření hmotnosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Hmotnost zjišťujeme pomocí vážení.
Existují různé druhy vah např. kuchyňské, osobní, laboratorní, pružinové, tenzometrické, rovnoramenné, listovní, mincíř, atd.

4 Ve fyzice nejčastěji používáme rovnoramenné váhy.
Na rovnoramenných vahách porovnáváme hmotnost tělesa s hmotností závaží, které jsme použili. závěs misky vahadlo jazýček střední břit vahadla sloupek olovnice stupnice ovládání aretace vah stavěcí šrouby

5 K měření hmotnosti na rovnoramenných vahách se používá sada závaží.
Na každém závaží je vyznačena jeho hmotnost.

6 Jak postupujeme při měření hmotnosti pevného tělesa?
Před každým měřením si váhy postavíme na vodorovnou podložku a pomocí stavěcích šroubů nastavíme(zkontrolujeme pomocí olovnice nebo libely). Odaretujeme a ověříme správnou funkci (jazýček vah se má volně kývat kolem středu stupnice) Těleso, jehož hmotnost chceme určit, položíme na levou misku vah a snažíme se odhadnout jeho hmotnost. Na pravou misku vah položíme vhodné závaží(před každou změnou váhy aretujeme).

7 Mohou nastat dvě možnosti:
a) miska s váženým tělesem klesne – musíme na pravou misku přidat závaží b) miska s váženým tělesem stoupne – musíme z pravé misky odebrat závaží(malá závaží přenášíme pinzetou) Takto postupujeme dokud se jazýček nebude volně kývat kolem středu stupnice. Zaaretujeme a sečteme hmotnosti závaží použitých na pravé misce vah. Tato hmotnost se rovná hmotnosti váženého tělesa.

8 Jak postupujeme při měření hmotnosti kapalin?
Nejdříve na levou misku vah položíme suchou nádobu a na pravou misku postupně přidáváme např. kovové broky, dokud se nebude jazýček vah kývat kolem středu stupnice. Nalijeme do nádoby měřenou kapalinu. Postupujeme stejně jako u měření hmotnosti pevných těles. Nebo zvážíme hmotnost prázdné suché nádoby, pak nádoby s kapalinou a nakonec od celkové hmotnosti odečteme hmotnost nádoby.

9 Měření hmotnosti prázdné suché nádoby
Měření hmotnosti prázdné suché nádoby. mn = 200 g Měření hmotnosti nádoby s kapalinou. mn+k = 350 g Hmotnost kapaliny mk = 350 – 200 = 150 g

10 Odměřování hmotnosti. Chceme např. odměřit 100g soli.
Na pravou misku vah položíme 100g závaží. Na levou misku vah postupně přisypáváme sůl, dokud se jazýček vah nebude volně kývat kolem středu.

11 Otázky a úkoly: Pomocí čeho měříme hmotnost? Vážení.
2. Vyjmenuj některé druhy vah? kuchyňské, osobní, laboratorní, pružinové, tenzometrické, rovnoramenné atd. 3. Jaké jsou základní části rovnoramenných vah? sloupek, vahadlo, střední břit vahadla, ovládání aretace vah, stavěcí šrouby závěs misky, jazýček, stupnice, olovnice 4. Jak postupujeme při měření hmotnosti pevného tělesa? viz. prezentace 5. Jak postupujeme při měření hmotnosti kapalin? 6. Co je to odměřování hmotnosti? Postupné přidávání měřené látky až do předem dané hmotnosti.

12 Použité zdroje: M.MINDERHOUD. wikimedia: váha [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported na WWW: EL CARLOS. wikimedia: váha [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 3.0 Unported na WWW: ANTONYB. wikimedia: váha [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Ostatní obrázky autor.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření hmotnosti"

Podobné prezentace


Reklamy Google