Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop Číslo DUM: III/2/FY/2/3/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí s tím, co to je mikroskop, na jakém principu funguje, jaké jsou jednotlivé části mikroskopu a k čemu se používá. Klíčová slova: mikroskop, objektiv, okulár, čočka Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 9. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Mikroskop Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Co to je mikroskop? Je to optický přístroj, stejně jako lupa slouží ke zvětšení sledovaného objektu, zvětšení je zde ale mnohonásobně větší. Nejčastěji se setkáváme s optickým mikroskopem (až 1000x zvětšení – rozliší bakterie), ten využívá světelných paprsků, ale existují i jiné druhu mikroskopů např. elektronový, využívá svazek elektronů (rozliší i viry).

4 Historie mikroskopu První mikroskop sestavil Holanďan Zacharias Jansen v roce 1590. Mezi další významné osobnosti, které se zabývaly konstrukcí mikroskopu patří Galileo Galilei, A. van Leeuwenhoek, R. Hoooke. Galileo Galilei AaA. van Leeuwenhoek

5 Popis mikroskopu Základem jednoduchého optického mikroskopu jsou dvě soustavy spojných čoček. Tyto čočky tvoří objektiv a okulár. Objektiv – spojka blíže k předmětu Okulár – spojka do které se díváme.

6 Vlastnosti obrazu Obraz vytvořený při pozorování předmětu mikroskopem je zvětšený, převrácený a skutečný.

7 Druhy mikroskopů Různé druhy mikroskopů využívají různé zdroje k vytvoření obrazu ( př. světelný, elektronový, polarizační, konfokální mikroskop ) Na obrázku máme bakterie pozorované 1) rastrovacím elektronovým mikroskopem 2) světelným mikroskopem

8 Otázky a úkoly: 1. Co to je mikroskop? Jak můžeme popsat rozptylku?
Optický přístroj, který slouží ke zvětšení sledovaného objektu. 2. Jaké významné osobnosti, které se zabývali konstrukcí mikroskopu znáš? Galileo Galilei, A. van Leeuwenhoek, R. Hoooke 3. Jaké jsou hlavní části mikroskopu? okulár a objektiv 4. Jaké vlastnosti má obraz předmětu při pozorování mikroskopem? Obraz je zvětšený, převrácený a skutečný. 5. Jaké druhy mikroskopů znáš? např. světelný, konfokální, polarizační, elektronový mikroskop

9 Použité zdroje: NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: VERKOLJE. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PAJS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CREDIT: ROCKY MOUNTAIN LABORATORIES, NIAID, NIH. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Mikroskop"

Podobné prezentace


Reklamy Google