Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a magnetické jevy Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s existencí magnetického pole a jeho znázorněním pomocí magnetických střelek (magnetek). Naučí se jak zmagnetizovat látku dočasně nebo trvale. Seznámí se s pojmy magneticky měkká a magneticky tvrdá ocel. Klíčová slova: Magnetické pole, magnetická střelka, magnetizace látek, magneticky měkká ocel, magneticky tvrdá ocel. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Magnetické pole a magnetizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Kolem každého magnetu existuje prostor, ve kterém se projevuje působení magnetické síly. Tento prostor se nazývá magnetické pole.

4 Existenci magnetického pole si můžeme ukázat pomocí permanentního magnetu a tzv. magnetické střelky ( magnetky). Magnetka je otáčivá ve vodorovné rovině.

5 Postavíme magnet na vodorovnou podložku a kolem rozmístíme magnetky.
Jižním pólem k podložce Severním pólem k podložce Magnetky se natočí tak, že směřují opačným pólem k magnetu. a) b)

6 Nakreslete! Magnet položený jižním pólem k podložce Magnet položený severním pólem k podložce a) b)

7 Položíme tyčový magnet na vodorovnou podložku a do jeho okolí rozmístíme magnetky.
Magnetky se natočí opačnými póly k pólům magnetu. V okolí středu jsou magnetky natočeny rovnoběžně s magnetem, při tom směřují k nesouhlasným pólům magnetu.

8 Nakreslete!

9 V okolí magnetu existuje magnetické pole.
Vysvětlení natáčení magnetek: Víme, že magnety se vzájemně přitahují nebo odpuzují. Magnetky se natáčejí svými magnetickými póly podle položení magnetu. Toto silové působení se projevuje i na dálku, bez dotyku magnetu a magnetky. V okolí magnetu existuje magnetické pole.

10 Magnetizace látky Vezmeme těleso z feromagnetické látky ( např. ocelovou tyč) a vložíme ho do magnetického pole trvalého magnetu. a) b) c)

11 Přiblížili jsme nezmagnetovanou ocelovou tyč ke kovovým pilinám – žádná z nich se nepřichytí
K ocelové tyči jsme přiblížili magnet – kovové piliny se přichytí Oddálili jsme magnet od ocelové tyče – piliny odpadly Zjistili jsme, že ocelová tyč se stala dočasným magnetem. Této oceli říkáme magneticky měkká ocel.

12 Magnetizace látky Vezmeme ocelovou tyč a vložíme ji do magnetického pole trvalého magnetu. a) b) c)

13 Přiblížili jsme nezmagnetovanou ocelovou tyč ke kovovým pilinám – žádná z nich se nepřichytí
K ocelové tyči jsme přiblížili magnet – kovové piliny se přichytí Oddálili jsme magnet od ocelové tyče – piliny neodpadly. Po zániku vnějšího magnetického pole tyč neztratila magnetické účinky. Zjistili jsme, že ocelová tyč se stala trvalým magnetem. Této oceli říkáme magneticky tvrdá ocel.

14 Otázky a úkoly: Co je kolem každého magnetu? Magnetické pole.
2. Pomocí čeho můžeme dokázat existenci magnetického pole? Pomocí magnetické střelky (magnetky). 3. Jak se natáčejí magnetky v magnetickém poli magnetu? Natáčejí se podle položení magnetu vždy opačnými póly k pólu magnetu. 4. Popiš magnetizaci látky. 5. Vysvětli pojmy magneticky měkká ocel a magneticky tvrdá ocel.

15 Použité zdroje: Obrázky a fotografie autor.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Magnetické pole a magnetizace Číslo DUM: III/2/FY/2/2/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google