Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá Číslo DUM: III/2/FY/2/3/10 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí s tím co to je duté zrcadlo, jak sestrojíme obraz na dutém zrcadle, jaké má vlastnosti tento obraz a jaké je využití dutých zrcadel v praxi. Klíčová slova: duté zrcadlo, světelný paprsek, ohnisko, střed křivosti, vrchol zrcadla, optická osa Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 9. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Kulová zrcadla - dutá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Co to jsou kulová zrcadla?
Pomocí rovinného zrcadla získáme obraz, který je stejně velký jako předmět, zdánlivý a stranově převrácený. Všichni jsme se někdy dívali do vánoční ozdoby, lžíce, či naběračky a pozorovali svůj obraz. Pomocí zrcadel můžeme získat i obraz zmenšený nebo zvětšený. Taková zrcadla mají kulovou zrcadlící plochu, nazýváme je kulová zrcadla. Podle toho jakou stranu kulové plochy použijeme rozdělujeme kulová zrcadla na vypuklá a dutá.

4 Důležité pojmy Optická osa ( o ) – jedná se o osu souměrnosti zrcadla
Vrchol zrcadla ( V ) – průsečík zrcadla a optické osy Ohnisko ( F ) – půlí vzdálenost mezi vrcholem zrcadla a středem křivosti ( S ) Ohnisková vzdálenost ( f ) – vzdálenost od vrcholu zrcadla k ohnisku Poloměr křivosti ( r ) – vzdálenost od středu křivosti k vrcholu zrcadla

5 Dutá zrcadla Zrcadlí vnitřní povrch kulové plochy.
Dopadá-li svazek rovnoběžných paprsků na duté zrcadlo, paprsky se po dopadu soustředí v jednom bodě F, nazýváme ho ohnisko zrcadla.

6 Zobrazení předmětu na dutém zrcadle
Pokus – použijte lžíci jako duté zrcadlo a pozorujte svůj obraz. Zjistíme, že vlastností obrazu se mění v závislosti na vzdálenosti předmětu od zrcadla. K vytvoření obrazu na dutém zrcadle používáme význačných paprsků. 1 – paprsek, který je rovnoběžný s optickou osou se odráží přes ohnisko 2 – paprsek, který prochází ohniskem se odráží rovnoběžně s optickou osou 3 – paprsek, který prochází středem křivosti se odráží a vrací zpátky přes střed křivosti

7 Je-li předmět mezi V a F, pak je obraz zdánlivý, zvětšený a přímý.

8 Je-li předmět mezi F a S, pak je obraz skutečný, zvětšený a převrácený.

9 Je-li předmět za S, pak je obraz skutečný, zmenšený a převrácený

10 Přenosný skládací reflektor odráží sluneční světlo
Dutá zrcadla v praxi Dutá zrcadla jsou součástí světlometů, projektorů, ale i kapesní svítilny . Přenosný skládací reflektor odráží sluneční světlo princip reflektoru

11 Otázky a úkoly: 1. Jak poznáme kulové zrcadlo?
Má kulovou zrcadlící plochu. 2. Jak dělíme kulová zrcadla? Kulová zrcadla dělíme na dutá a vypuklá. 3. Co to je optická osa. Je to osa souměrnosti zrcadla . 4. Jaký je na dutém zrcadle obraz předmětu, který je umístěný mezi vrcholem zrcadla a ohniskem? Je-li předmět mezi V a F, pak je obraz zdánlivý, zvětšený a přímý. 5.Uveďte příklady využití dutých zrcadel v praktickém životě? Využívá se např. v reflektorech, projektorech.

12 Použité zdroje: NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Brocken. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá"

Podobné prezentace


Reklamy Google