Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka Číslo DUM: III/2/FY/2/3/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí s některými očními vadami a možností nápravy, s novou veličinou, kterou je optická mohutnost, dále také s tím, co to je oční klam. Klíčová slova: krátkozrakost, dalekozrakost, optická mohutnost, sítnice, rozptylka, spojka, optický klam Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 9. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Optické vlastnosti oka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Oko Z přírodopisu znáte stavbu lidského oka.
Oční čočka je vlastně spojka, která vytváří na sítnici obraz pozorovaného předmětu. Obraz je skutečný, převrácený a zmenšený, náš mozek má schopnost zpracovat získané informace tak, že obraz vnímáme jako přímý . Zdravé oko má schopnost měnit zakřivení čočky podle vzdálenosti předmětu, který pozorujeme.

4 Krátkozraké oko Nedokáže zaostřit na předměty vzdálené, dobře vidí předměty blízké. Světelné paprsky se po průchodu a usměrnění čočkou sbíhají před sítnicí, obraz na sítnici je rozmazaný. Krátkozrakost se upravuje brýlemi s rozptylkou, čočkami, či chirurgickým zákrokem.

5 Dalekozraké oko Nedokáže zaostřit na předměty blízké, dobře vidí předměty vzdálené. Světelné paprsky se po průchodu a usměrnění čočkou sbíhají za sítnicí, obraz na sítnici je opět rozmazaný. Dalekozrakost postihuje ve velké míře staré lidi, kde dochází k ochabnutím očního svalu, ale také špatné osvětlení může být příčinou této oční vady. Napravuje se brýlemi se spojkou.

6 Optická mohutnost Je to veličina, pomocí které můžeme vyjádřit zakřivení čočky. Určím ji jako převrácenou hodnotu ohniskové vzdálenosti, ohniskovou vzdálenost dosazujeme v metrech. Spojku určujeme znaménkem +, rozptylku znaménkem - . značka – Φ (fí) jednotka – 1D (dioptrie) 1 Φ = f

7 Optická mohutnost příklady
Jak velkou optickou mohutnost má spojka s ohniskovou vzdáleností f = 40 cm. f = 40 cm = 0,4 m Φ = x / D / Optická mohutnost spojky je 2,5D. Jakou ohniskovou vzdálenost má spojka, jestliže optická mohutnost je 5D Φ = 5D f = f = 0,2m f = x /m/ Ohnisková vzdálenost čočky je 0,2m.

8 Optický klam Je to vlastně nesprávné vnímání reality.
Oko vnímá nějaký obraz a mozek ho zpracuje jinak. Vidíme pak něco, co na obrázku ve skutečnosti vůbec není.

9

10 Otázky a úkoly: 1.Jakou se nazývá oční vada, kdo člověk vidí dobře blízké předměty a špatně ty vzdálené. krátkozrakost 2.Jakou čočku použijete do brýlí člověka, který je dalekozraký? spojku 3.Kde vzniká obraz předmětu při krátkozrakosti? před sítnicí 4.Jaká je optická mohutnost spojky, jestliže její ohnisková vzdálenost je 80cm. Φ = 1,25D 5.Jakou ohniskovou vzdálenost má čočka, jestliže její optická mohutnost je 4D. f = 0,25m

11 Použité zdroje: TOPRAK, Baris. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DODEK. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TOPRAK, Baris. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TÓ CAMPOS1. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NOVÁK, Petr. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FIBONACCI. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka"

Podobné prezentace


Reklamy Google