Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA"— Transkript prezentace:

1 OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA
Téma: OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA Obrázky Studijní text Něco z webu Tajenka Závěr

2 7.3 OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA

3

4

5

6 Studijní text…

7 Oční čočka je spojka vytvářející na sítnici skutečný a převrácený obraz, menší, než je pozorovaný předmět. Obraz vyvolá v mozku reakce, které jsou zpracovány naším tak, že obraz vnímáme jako přímý. Normální oko mění zakřivení oční čočky podle vzdálenosti pozorovaných předmětů.

8 Akomodace = smršťování čočky.
Menší pružnost oční čočky může být vrozená, nebo získaná s věkem. Krátkozraké oko vidí dobře blízké předměty, nedokáže však zaostřit vzdálenější předměty – obraz vzniká před sítnicí. Krátkozrakost se upravuje brýlemi s rozptylkami.

9

10 Dalekozraké oko – vidí dobře vzdálené předměty, ale není schopno zaostřit při pohledu na blízké předměty. Obraz vzniká za sítnicí. Vadu upravují brýle se spojkami. Způsobeno často čtením při špatném světle a malé vzdálenosti od oka (min. 25cm).

11

12 Zajímavosti z webu… http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%A9_oko

13 Tajenka…

14 1) Film: …… v plamenech. 2) Tomu, kdo popisuje dění libovolné akce se říká? 3) Hlavní barva ČEZu. 4) nejvyšší hora Českého středohoří. 836,5 m.n.m. 5) Užívaný název pro muziku 80. a 90. let. 6) Pták vyznačující se červenou hlavou a věčným ťukáním do stromu. 7) Anglicky Eso. 8) Deskový úderný strunný hudební nástroj. 9) Milovník krásy.

15 1) Aljaška 2) Komentátor 3) Oranžová 4) Milešovka 5) Oldies 6) Datel 7) Ace 8) Cimbál 9) Estét

16


Stáhnout ppt "OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google