Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neutralizace Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neutralizace Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Neutralizace Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Reagují kyseliny s hydroxidy? V prezentaci Kyselost a zásaditost vodných roztoků jste se dozvěděli, kdy je roztok kyselý, kdy zásaditý a kdy neutrální. Reaguje kyselina s hydroxidem? Jaký průběh má tato reakce? A jaké látky touto reakcí vzniknou? Na tyto otázky naleznete odpověď v následujících snímcích prezentace.

3 Reakce 30% HCl s pevným KOH 1 3 4 Teplota HCl před reakcí (obr. 1). Teplota po ukončení reakce (obr. 3). Odparek produktu (obr. 4). Obr. 2 - Reakce 30% HCl s pevným KOH (video). Úkol 1: Doplň věty slovy: přehřívá, prudce, rozstřikuje. Kyselina a hydroxid spolu ……… reagují. Směs obou látek je nebezpečná tím, že se ………. a ………….. Jaké produkty při reakci vznikají? Napiš její rovnici. Autor © Vlastimil Vaněk 2

4 Kontrola úkolu 1 Kyselina a hydroxid spolu prudce reagují. Směs obou látek je nebezpečná tím, že se přehřívá a rozstřikuje. Produkty reakce: voda a chlorid draselný Rovnice reakce: HCl + KOH → H 2 O + KCl

5 Co je to neutralizace? 5 6 K+K+ K+K+ K+K+ K+K+ OH - H+H+ H+H+ H+H+ H+H+ Cl - H+H+ H+H+ H+H+ H+H+ OH - K+K+ K+K+ K+K+ K+K+ Cl - Smícháním kyselého vodného roztoku (HCl) se zásaditým roztokem (KOH) v určitém poměru vznikne neutrální vodný roztok. Úkol 2: a) Doplň definici neutralizace: Neutralizace je chemická reakce …….. s ………., při níž vzniká …. a sůl kyseliny. b) Rozhodni, na kterém obrázku je roztok kyselý a na kterém zásaditý. c) Podle obrázků napiš, za jakých okolností při reakci kyseliny a hydroxidu vznikne opravdu neutrální roztok. OH - Autor © Vlastimil Vaněk

6 Kontrola úkolu 2 a/ Neutralizace je chemická reakce kyseliny s hydroxidem, při níž vzniká voda a sůl kyseliny. b/ Kyselý roztok – obr. 5 Zásaditý roztok – obr. 6 c/ V neutrálním roztoku je stejný počet kationtů H + a aniontů OH -.

7 Neutralizace vodných roztoků Při neutralizaci vodných roztoků kyselin a hydroxidů používáme speciální odměrné nádobí – pipetu (7) a byretu (8). Průběh neutralizace: 1/ Ionizací kyseliny ve vodném roztoku vznikají kationty H + a ionizací hydroxidu anionty OH -. H + + Cl - + K + + OH - → H 2 O + K + + Cl - 2/ Vzájemnou reakcí kationtů H + a aniontů OH - vznikají neionizované molekuly vody (= obecná rovnice neutralizace). H + + OH - → H 2 O 78 Autor © Vlastimil Vaněk

8 Neutralizace vodných roztoků HCl a KOH Pozor! Vodné roztoky kyselin a hydroxidů mají leptavé účinky a při styku s pokožkou vznikají popáleniny. Úkol 3: a/ Neutralizací se vyrábí průmyslové hnojivo dusičnan amonný. Napiš rovnici reakce. b/ Kterou z uvedených látek použijeme k neutralizaci při poleptání roztokem KOH? (Roztok sody, citrónová šťáva, roztok NaOH, ocet, voda.) K roztoku KOH s několika kapkami fenolftaleinu přidáváme po kapkách za stálého míchání roztok HCl. Neutralizace je ukončena, jakmile poslední kapka HCl odbarví hydroxid (viz videoklip). Autor © Vlastimil Vaněk

9 Kontrola úkolu 3 a/ HNO 3 + NH 4 OH → NH 4 NO 3 + H 2 O b/ Použijeme citrónovou šťávu, ocet.

10 Shrnutí učiva Úkol 4: Doplň text: Neutralizace je chemická reakce kyseliny s ………., při níž vzniká …… a ……. kyseliny. Při ………… vodných roztoků kyselin a hydroxidů používáme speciální odměrné nádobí …… a ………. Vodné roztoky kyselin a hydroxidů mají ……….. účinky a při styku s pokožkou vznikají ………..

11 Kontrola úkolu 4 Neutralizace je chemická reakce kyseliny s hydroxidem, při níž vzniká voda a sůl kyseliny. Při neutralizaci vodných roztoků kyselin a hydroxidů používáme speciální odměrné nádobí pipetu a byretu. Vodné roztoky kyselin a hydroxidů mají leptavé účinky a při styku s pokožkou vznikají popáleniny.

12 Veškerá fotodokumentace a videoklipy pochází z vlastních zdrojů autora - Mgr. Vlastimila Vaňka. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Neutralizace Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google