Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství."— Transkript prezentace:

1 Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Itálie Jméno autora:Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tématu Světová vinařství. Žáci se seznámí s Italským vinařstvím, s jeho historií, se zajímavými víny a jejich specifickými znaky. ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NNA_467

2 I T Á L I E

3 Tradice výroby vína starší než 4000 let 3.místo … rozloha vinic … ha 1.místo … výroba vína … mil. Litrů 3.místo ….spotřeba vína … 54,7 l/rok/osoba 20 regiónů regióny: Veneto,Piemonte, Lombardie Toscana Abruzzi Calabria Sicília Umbria atd. 109 provincií

4 Kategorizace vín = dělení vína dle jakosti D.O.C.G. D.O.C. I.G.T. V(dT) Nejvyšší stupeň kvality – 20 vín (Stolní) víno, nejméně kvalitní víno 500 druhů vín – kontrolovaný původ Víno s údaji o vinařské oblasti, odrůdě

5 Classico – udává původ z vybraného území Superiore – označuje vyšší stupeň kvality Riserva – je označení delší doby zrání, než je předepsáno (kvalitnější víno) Asciutto – velmi suché Seco – suché Semi-seco – polosuché Amabile – sladké Dolce – velmi sladké Frizante – perlivé víno Amaro – hořké Spumante - šumivé Rosato – růžové víno Rosso - červené víno

6 Oblast Sicília -Patří k nejstarším evropským vinařstvím -Je zde vulkanická půda a žulové podloží – sopka Etna -Produkují se zde hlavně bílá vína -Vyrábí se zde likérové víno MARSALA

7 MARSALA -Druhy : ORO, AMBRA, RUBINO -Vyrábí se metodou Solera, zraje minim. 1 rok

8 Oblast Piemont -Naleziště bílých lanýžů -Výroba sektů Asti Spumante -Produkce 70% červená vína – odrůda Nebbiolo -ČV – Barolo, Barbaresca

9 Oblast Toscana - 70% produkce červených vín -Brunello di Montalcino …..DOCG …..3 roky v sudu -Chianti, Chianti Classico ………………….víno červené Priaska

10 Kořeněná vína -

11 * Cinzano * Martiny * Garrone * Lillet * Barbero * Cora * Castiglione

12 Úkoly : 1/ Jak staré je tradiční Italské vinařství? 2/ Kolik má vinařských regiónů? 3/ Uveď označení njméně a nejvíce kvalitního vína 4/ Označení FRIZANTE znamená: 5/ Čím je zajímavá oblast Sicília? 6/ Co je Marsala? 7/ Čím je zajímavá oblast Piemont? 8/ Vyjmenuj 5 značek kořeněných vín z Itálie.

13 Zdroje: ww.manufactor.com Vlastní zdroje autora


Stáhnout ppt "Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství."

Podobné prezentace


Reklamy Google