Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."— Transkript prezentace:

1 Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor Mgr. Věra Sobotová Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Cognac, whisky – druhy, výroba, podávání Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přiblížit žákům výrobu a rozdělení dvou nejznámějších světových lihovin cognacu a whisky. Žáci vyhledávaní nové moderní tvary skla a prezentaci doplňují. Učivo bude procvičeno pracovními listy. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 WHISKY COGNAC COGNAC WHISKY

4 KOŇAK KOŇAK – destilát z vína, výroba pochází z francouzské oblasti Cognac Kvalita koňaku je určena délkou zrání v dubových sudech, značí se hvězdičkami a písmeny.

5 * - do 3 let ** - 3 až 8 let *** - do 10 let V.O. - do 15 let (velmi starý) V.O.P. - přes 15 let (velmi starý produkt) V.S.O.P. - přes 20 let (velmi speciál. Starý produkt) X.O. - přes 30 let (extra starý) EXTRA - kolem 50 let (extra)

6 Známé koňaky  Couvoiser  Larsen, Martel  Hennessy – zakladatel výroby  Frapin

7 BRANDY BRENDY BRENDY – pálenka z vína vyrobená mimo oblast Cognac ve Francii ) ARMAGNAC 1) ARMAGNAC - ARMAŇAK – vyráběn ve francouzské oblasti „Armaňak“ Z NEDOZRÁLÝCH HROZNŮ - Napoleon, Girland METAXA 2) METAXA – řecká pálenka z vína, stáří se značí hvězdičkami 3*, 5*, 7* ( Z PŘEZRÁLÝCH HROZNŮ / PLNÁ SLUNCE )

8 WHISKY  základní surovinou pro výrobu je slad sušený rašelinovým kouřem, kouřem z dřevěného uhlí a bukového dřeva  Obilná whisky – vyrábí se ze žita, ječmene, kukuřice, ovsa a ječného sladu  Druhy whisky – skotská, irská, kanadská, americká – skotská, irská, kanadská, americká

9 1. SKOTSKÁ WHISKY (Scotch Whisky) Od roku 1988 musí splňovat následující podmínky:  Musí být vypálena ve skotské palírně.  Musí uzrávat po dobu nejméně tří let a jednoho dne na území Skotska v dubových sudech.  Nesmí obsahovat jiné přísady, než je voda, karamel a barvivo. vodakaramel a barvivo  Do lahví se smí stáčet pouze whisky s obsahem alkoholu nejméně 40 %. (Ballantine´s, doplnění žáky?)  Žádný jiný druh whisky nesmí být na území Skotska vyráběn. Zakladatel výroby - Johnnie Walker

10 Irská whiskey – v irských whiskey chybí kouřový tón, je 3x vypalovaná, skotská pouze 2x 2. Irská whiskey – v irských whiskey chybí kouřový tón, je 3x vypalovaná, skotská pouze 2x Značky : Jameson, Tulamore Dew 3. Americká whiskey – Bourbon – na její výrobu musí být použito více než 50% kukuřice (51% a více). Značky : Jim Beam 4. Kanadská whisky – se vyrábí hlavně ze žita. Technologie je podobná americké, ustálená doba zrání je delší. Značky : Canadian Club, Black Velvet

11 Sklo na cognac a brandy, podávání NAPOLENKA - balónová sklenička o obsahu 300, 400 ml a více - teplota při podávání je °C - cognac se v dlani přihřívá - nápoje se podává 2 nebo 4 cl - dnes i moderní tvary skleniček, vyhledáme na www stránkách … N

12 Sklo na whisky, podávání WHISKOVKA - sklenička na whisky - nabízí se se sodou nebo ledem - nápoje se podává 2 nebo 4 cl - dnes i jiný tvar skla, vyhledáme na www stránkách …

13 SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN V textu použity vlastní nákresy. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0258."

Podobné prezentace


Reklamy Google