Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Umět charakterizovat víno a jeho význam

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Umět charakterizovat víno a jeho význam"— Transkript prezentace:

1

2 Umět charakterizovat víno a jeho význam
Znát pěstitelské oblasti vína u nás Rozumět výrobě vína a jeho skladování Vyznat se v rozdělení vína a jednotlivých odrůdách.

3 Jak to vypadá u nás ve sklepě a ve vinohradu
Co je to barikované víno Jaká plíseň je na hroznech Žádoucí. A mnoho dalšího 

4 Nápoj vyráběný zkvašováním moštu z révy vinné.
Slovo pochází z latinského „vinum“.

5 Barviva Cukry Organické kyseliny Třísloviny ML Aromatické látky (resveratrol).

6

7 Francie Itálie Maďarsko Německo Rakousko Portugalsko Španělsko USA (Kalifornie) Argentina Uruguay Chile Austrálie JAR

8 Proti trombóze Snižuje hladinu cholesterolu Snižuje riziko rakoviny Zpomaluje tvorbu vrásek Povzbuzuje trávení Antibakteriální účinky Francouzský paradox.

9 Prevence Alzheimerovy choroby
Prevence cévní mozkové příhody Prevence diabetu druhého typu Prevence šedého zákalu Působení proti kardiovaskulárním chorobám.

10 Sklizeň a úprava při sklizni

11 Rozdrcení a odstopkování ( rmut)

12 Nakvášení červeného vína

13 Scezování a lisování ( mošt)

14 Úprava moštu

15 Kvašení moštu vinařskými kvasinkami

16 Stáčení ( mladé víno)

17 Zrání v sudech

18 Školení vína a plnění do lahví

19 Dozrávání v lahvích

20 http://www.stream.cz/jak-se-co- dela/21229-jak-se-co-dela-vino

21 Tichá vína Šumivá vína (samozřejmé je dělení na bílá, červená a růžová )

22 Stolní vína

23 Min. 14°NM Jen domácí hrozny.

24 Min 15°NM Jen tuzemské hrozny jedné vinařské oblasti (zde také výroba) Zatříděno SZPI

25 Z jedné vinařské podoblasti, ověřeno SZPI (odrůda, původ, cukernatost, hmotnost), nedoslazované.
Druhy: Kabinetní víno (19 – 21 °NM) Pozdní sběr (až 24 °NM) Výběr z hroznů (do 27 °NM) Výběr z bobulí (nad 27 °NM) Výběr z cibéb (minimálně 32°NM)

26

27 Ledové víno – vylisováním hroznů sklizeným při -7°C a menší teplotě
Ledové víno – vylisováním hroznů sklizeným při -7°C a menší teplotě. Min. 27 °NM. Slámové víno – hrozny jsou dosoušeny minimálně 3 měsíce po sklizni na slámě či rákosu. Min. 27°NM.

28 Suchá – max 4 g / l Polosuchá – max 12 g Polosladká – max. 45 g Sladká - více

29 Extra brut (nejméně sladké)
Extra dry Sec Demi-sec Doux (nejvíce sladké)

30 Druhotnou fermentací:
V lahvi V tanku

31 Barikované víno = víno, které dozrávalo v dubových sudech barrique
Barikované víno = víno, které dozrávalo v dubových sudech barrique. Sud se může používat jen třikrát. Fortifikované víno – víno obohacené lihovinou. Např. Portské. Cuvée – vzniká scelováním (mísením) několika odrůd dohromady. Botrytický sběr/výběr – víno vyrobené z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea (např. tokajské).

32

33 André Cabernet Sauvignon Cabernet Moravia Frankovka Merlot Modrý Portugal Rulandské Modré Svatovavřinecké Zweigeltrebe

34 Aurelius Hibernal Chardonnay Müller Thurgau Muškát moravský Neuburské Pálava Rulandské bílé Rulandské šedé Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Sauvignon Tramín červený Veltlínské červené rané Veltlínské zelené

35 Bílkovinný zákal Křísovatění Octovatění Vinný kámen (pod 8 °C, archivní vína mají vždy) Změny barvy a pachutě

36 Šumivá 6 – 10 °C Bílá 10 °C Červená 10 – 15 °C Vína s korkem vždy naležato Před servisem se dělá temperování (úprava teploty) Archivní vína se dekantují v dekantačních karafách (nechávají se usadit pevné složky)


Stáhnout ppt "Umět charakterizovat víno a jeho význam"

Podobné prezentace


Reklamy Google