Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Umět charakterizovat víno a jeho význam  Znát pěstitelské oblasti vína u nás  Rozumět výrobě vína a jeho skladování  Vyznat se v rozdělení vína a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Umět charakterizovat víno a jeho význam  Znát pěstitelské oblasti vína u nás  Rozumět výrobě vína a jeho skladování  Vyznat se v rozdělení vína a."— Transkript prezentace:

1

2  Umět charakterizovat víno a jeho význam  Znát pěstitelské oblasti vína u nás  Rozumět výrobě vína a jeho skladování  Vyznat se v rozdělení vína a jednotlivých odrůdách.

3  Jak to vypadá u nás ve sklepě a ve vinohradu  Co je to barikované víno  Jaká plíseň je na hroznech Žádoucí.  A mnoho dalšího

4  Nápoj vyráběný zkvašováním moštu z révy vinné.  Slovo pochází z latinského „vinum“.

5  Barviva  Cukry  Organické kyseliny  Třísloviny  ML  Aromatické látky (resveratrol).

6

7  Francie  Itálie  Maďarsko  Německo  Rakousko  Portugalsko  Španělsko  USA (Kalifornie)  Argentina  Uruguay  Chile  Austrálie  JAR

8  Proti trombóze  Snižuje hladinu cholesterolu  Snižuje riziko rakoviny  Zpomaluje tvorbu vrásek  Povzbuzuje trávení  Antibakteriální účinky Francouzský paradox.

9  Prevence Alzheimerovy choroby  Prevence cévní mozkové příhody  Prevence diabetu druhého typu  Prevence šedého zákalu  Působení proti kardiovaskulárním chorobám.

10  Sklizeň a úprava při sklizni

11  Rozdrcení a odstopkování (  rmut)

12  Nakvášení červeného vína

13  Scezování a lisování (  mošt)

14  Úprava moštu

15  Kvašení moštu vinařskými kvasinkami

16  Stáčení (  mladé víno)

17  Zrání v sudech

18  Školení vína a plnění do lahví

19  Dozrávání v lahvích

20  dela/21229-jak-se-co-dela-vino dela/21229-jak-se-co-dela-vino

21  Tichá vína  Šumivá vína (samozřejmé je dělení na bílá, červená a růžová )

22  Stolní vína

23  Min. 14°NM  Jen domácí hrozny.

24  Min 15°NM  Jen tuzemské hrozny jedné vinařské oblasti (zde také výroba)  Zatříděno SZPI

25  Z jedné vinařské podoblasti, ověřeno SZPI (odrůda, původ, cukernatost, hmotnost), nedoslazované.  Druhy: 1. Kabinetní víno (19 – 21 °NM) 2. Pozdní sběr (až 24 °NM) 3. Výběr z hroznů (do 27 °NM) 4. Výběr z bobulí (nad 27 °NM) 5. Výběr z cibéb (minimálně 32°NM)

26

27 1. Ledové víno – vylisováním hroznů sklizeným při -7°C a menší teplotě. Min. 27 °NM. 2. Slámové víno – hrozny jsou dosoušeny minimálně 3 měsíce po sklizni na slámě či rákosu. Min. 27°NM.

28  Suchá – max 4 g / l  Polosuchá – max 12 g  Polosladká – max. 45 g  Sladká - více

29  Extra brut (nejméně sladké)  Brut  Extra dry  Sec  Demi-sec  Doux (nejvíce sladké)

30  Druhotnou fermentací: a. V lahvi b. V tanku

31  Barikované víno = víno, které dozrávalo v dubových sudech barrique. Sud se může používat jen třikrát.  Fortifikované víno – víno obohacené lihovinou. Např. Portské.  Cuvée – vzniká scelováním (mísením) několika odrůd dohromady.  Botrytický sběr/výběr – víno vyrobené z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea (např. tokajské).

32

33  André  Cabernet Sauvignon  Cabernet Moravia  Frankovka  Merlot  Modrý Portugal  Rulandské Modré  Svatovavřinecké  Zweigeltrebe

34  Aurelius  Hibernal  Chardonnay  Müller Thurgau  Muškát moravský  Neuburské  Pálava  Rulandské bílé  Rulandské šedé  Ryzlink rýnský  Ryzlink vlašský  Sauvignon  Tramín červený  Veltlínské červené rané  Veltlínské zelené

35  Bílkovinný zákal  Křísovatění  Octovatění  Vinný kámen (pod 8 °C, archivní vína mají vždy)  Změny barvy a pachutě

36  Šumivá 6 – 10 °C  Bílá 10 °C  Červená 10 – 15 °C  Vína s korkem vždy naležato  Před servisem se dělá temperování (úprava teploty)  Archivní vína se dekantují v dekantačních karafách (nechávají se usadit pevné složky)


Stáhnout ppt " Umět charakterizovat víno a jeho význam  Znát pěstitelské oblasti vína u nás  Rozumět výrobě vína a jeho skladování  Vyznat se v rozdělení vína a."

Podobné prezentace


Reklamy Google