Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Skalární součin Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu skalární součin Datum vypracování: 30.7.2013 Datum pilotáže:.2013 Anotace:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Skalární součin Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu skalární součin Datum vypracování: 30.7.2013 Datum pilotáže:.2013 Anotace:"— Transkript prezentace:

1 Skalární součin Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu skalární součin Datum vypracování: 30.7.2013 Datum pilotáže:.2013 Anotace: Interaktivní prezentace je určena pedagogům a studentům při výkladu a procvičení pojmu skalární součin na středních školách. Základní typy příkladů jsou řešeny, učitel může některé kroky na interaktivní tabuli zvýraznit. V závěru je samostatné cvičení s návodnými kroky. Pro kontrolu je uvedeno řešení. VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková Velikost nenulového vektoru u je velikost kterékoliv orientované úsečky určující vektor u. Označíme ji symbolem │u│.. │u││u│ Velikost vektoru nezávisí na volbě soustavy souřadnic. Velikost nulového vektoru je nula.

3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková Nyní zavedeme důležité číslo, jehož význam se ukáže v závěru prezentace. Tímto číslem je Zkuste si oba vektory umístit například do počátku soustavy souřadnic. Jaká je mezi nimi odchylka? Je to náhoda? Pozorujme dále vlastnosti skalárního součinu.

4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Hubáčková Vlastnosti skalárního součinu

5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,je Mgr. Eva Hubáčková α

6 Význam skalárního součinu je už teď patrný, využíváme ho v určování odchylky vektorů.

7

8

9 Zdroje informací Učebnice Matematika pro gymnázia - Analytická geometrie, nakladatelství Prometheus, Jednota českých matematiků a fyziků. Sbírka úloh Matematika pro gymnázia – Analytická geometrie, nakladatelství Prometheus, Jednota českých matematiků a fyziků


Stáhnout ppt "Skalární součin Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: odvození a procvičení pojmu skalární součin Datum vypracování: 30.7.2013 Datum pilotáže:.2013 Anotace:"

Podobné prezentace


Reklamy Google