Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF."— Transkript prezentace:

1 ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF

2 SKALÁRNÍ SOUČIN Skalární součin u. v dvou nenulových vektorů u, v je reálné číslo vyjádřené ve tvaru:

3 ÚHEL DVOU VEKTORŮ … poloměr kružnice … střed kružnice … bod ležící na kružnici Pro výpočet úhlu dvou vektorů platí: Pokud cosφ=0, vektory jsou navzájem kolmé

4 PŘÍKLADY Příklad 1 Vypočítejte skalární součin vektorů u, v pro u= (2;1), v= (-3;2) Řešení

5 PŘÍKLADY Příklad 2 Vypočítej úhel dvou vektorů u, v, jestliže, u=(1;-2), v=(2;1) Řešení = 90°

6 K PROCVIČENÍ 1.Vypočítej úhel vektorů u, v, je-li u= AB, v=CD. A=[-1;2], B=[1;3], C=[4,7],D=[6,12] 2. Vypočítej úhel vektorů m =(-7;5) n = (14;-10) 3. Určete chybějící souřadnici vektoru u, aby platilo, že dané vektory jsou navzájem kolmé u= (u 1, 2), v= (4,6)


Stáhnout ppt "ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF."

Podobné prezentace


Reklamy Google