Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů"— Transkript prezentace:

1 Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Nejčastěji používané nástroje pro ruční zpracování kovů
Mezi nejčastěji používané nástroje pro ruční zpracování kovů patří : Nůžky na plech Pákové nůžky Pilka na železo Stojanová vrtačka Svěrák Pilník Kombinované a štípací kleště Kladivo a kovadlina Vrtáky do kovu Závitníky

4 Pilka na železo Pilka na železo slouží k ručnímu řezání kovů. Řezaný materiál se zpravidla upíná do zámečnického svěráku. Pro snadnější řezání je dobré pilový list naolejovat.

5 Pilník Povrch pilníku Pilování je určeno pro jemné opracování a provádí se pilníkem. Pilníků je mnoho druhů a tvarů, podle toho k jaké práci jsou určeny. Pro opracování dřeva se používají pilníky s hrubými nebo polohrubými seky.

6 Sekáč a důlčík Sekáč, neboli majzlík slouží k sekání kovů, například plechu. Jedná se o beztřískové oddělování kovů. Důlčík je určen pro přesné vyznačení středu například při vrtání. Účelem je zhotovit důlek, ve kterém se zachytí břit vrtáku

7 Kladivo Kladivo ruční nástroj, který umožňuje předat úderem kinetickou energii nějakému jinému tělesu. Je používáno k deformacím – změně tvaru jiných těles či předmětů při vyklepávání či rozklepávání. Používá se ale i pro dělení předmětů - při jejich rozbíjení na více částí.

8 Kleště Kleště jsou nástroj k uchopení a stlačení předmětů, založené na principu oboustranné páky. Kleští existuje mnoho druhů, lišících se podle velikosti kleští, tvaru čelistí, způsobu použití a oboru, kde jsou používány.

9 Svěrák Zámečnický svěrák slouží k upínání řezaného materiálu.
Na svěráku je také rovná plocha k vyrovnávání plechu či drátu.

10 Kovadlina Kovadlina je nástroj používaný při ručním zpracování kovů.
Kovadlina je vyrobena z měkké oceli na níž je navařena plocha z tvrzené oceli, která se používá jako podklad při opracovávání sekáčkem nebo kladivem. Kovadlina má dva pomocné otvory pro nasazení různého pomocného nářadí. Kulaté a hranaté rohy umožňují ohýbání výkovku. Základní vlastností kovadliny je pružnost a tvrdost, což umožňuje opracovávat kovy tak, že nedochází k poškozování kovadliny ani zpracovávaného materiálu.

11 Nůžky na plech Nůžky na plech slouží ke stříhání plechů do 1,5 mm tloušťky. Mohou být i v provedení s kloubovým převodem, kterými se díky působení páky snadněji stříhá.

12 Pákové nůžky na plech Pákové nůžky na plech slouží ke stříhání plechů nad 1,5 mm tloušťky. Bývají upevněny napevno k pracovnímu stolu. Při práci s nimi je nutné dbát velké opatrnosti !

13 Elektrická vrtačka Elektrická vrtačka slouží k vrtání děr do kovů. Většinou je možné upevnit do ní vrták do průměru 13 mm. Pokud se vrtačka upevní do stojanu, je možné s ní vrtat velmi přesné kolmé díry.

14 Akumulátorová vrtačka
Akumulátorová vrtačka je často používané nářadí při práci jak se dřevem, tak i s kovy. Díky akumulátoru nemusí být připojena k elektrické síti, takže její použití je velmi flexibilní. Kromě vrtání ji lze použít i jako elektrický šroubovák.

15 Vrtáky do kovu Vrtáky slouží k vrtání děr do kovových součástí.
Je možné je koupit jednotlivě, ale i v sadě o různých průměrech. Pro snadnější vrtání je dobré vrták při vrtání mazat olejem, případně chladit kapalinou.

16 Závitová očka Závitová očka slouží k ručnímu řezání závitů. K řezání závitů se používá vratidlo, do kterého se upevňují jednotlivá závitová očka.

17 Použité zdroje: Soubor:Rebarbeams.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Aluminium-4.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Anticlastic-Copper-Cuff-Bracelet.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Cínový vojáček.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Soubor:450 Corto - LR - Fiocchi - 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Torun kosciol garn dach.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů"

Podobné prezentace


Reklamy Google