Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ."— Transkript prezentace:

1 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ TEMATICKÝ OKRUH:Úvod do makroekonomiky TÉMA:Nástroje sociální politiky AUTOR:Ing. Kateřina Vandegrift VYTVOŘENO DNE:30.11.2012 ANOTACE: Výukový materiál je určen pro studenty 3. ročníku SŠ. Prezentace je určena k výuce, procvičení, opakování, pochopení a upevnění vědomostí na dané téma.

2 Nástroje sociální politiky

3 Nástroje Nástroje SP by měly respektovat základní principy a cíle sociální politiky. Lze rozlišit nástroje různého řádu (významnosti) počínaje právním řádem a konče nástroji bezprostředně aplikačními. Základním nástrojem v každé demokratické společnosti je právní řád, v jeho rámci sociálněprávní legislativa.

4 Z jiného pohledu se může například jednat o systém daní a transferových plateb, nadační, charitativní, církevní činnost či o instituce a instituty sociální politiky (př. sociální pojištění, institut opatrovnictví, sociál. služby, azyly apod.).

5 Nástrojem SP jsou svým způsobem i: sdělovací prostředky (podílejí se na formování názoru a postojů veřejnosti k sociál. problémům), vzdělávací aktivity (umožňují snažší zapojení na trhu práce, brání chudobě), institut poradenství, nátlakové akce (které se užívají k prosazování zájmů některých sociál. skupin - např. stávky, petiční akce) apod.

6 Nástroje SP, které mají aplikační charakter  Soc. příjmy  Soc. služby  Věcné dávky  Účelové půjčky  Úlevy a výhody  Ceny spotřebního zboží a služeb

7  sociální příjmy dávky důchodového a nemocenského pojištění, dávky státní sociální podpory, peněžité dávky sociální pomoci a podpory v nezaměstnanosti  sociální služby Jejich funkcí je uspokojování určité potřeby určitých skupin obyvatelstva - sociální služby (péče o nemohoucí, sociálně narušené občany…), služby ve sféře zdraví, vzdělávání, bydlení, služby spojené s poradenstvím (předmanželské poradenství, poradenství pro alkoholiky, toxikomany…)

8  věcné dávky - spojeny s ochranou zdraví léky, zdravotní pomůcky (berle, protézy…) a ochranné pracovní pomůcky. v případech sociální pomoci (př. poskytnutí šatstva, potravin) v situacích, kdy není zaručeno, že peníze budou využity ke svému účelu;  účelové půjčky - zvýhodněné půjčky k ovlivňování různých sociálních situací či událostí v životě lidí (př. půjčky na vzdělání, k podpoře bydlení).

9  úlevy a výhody - poskytované různým skupinám obyvatelstva, např. mladistvým, studujícím, důchodcům…  ceny spotřebního zboží a služeb - státní regulace cen. Ceny byly výrazným nástrojem SP v socialistickém režimu, nyní v tržním hospodářství se stává cena především ekonomickým nástrojem a její význam pro sociál. oblast je omezen (př. regulované nájemné či některé léky).

10 peněžité dávky jednorázové – porodné opakované – měsíční provizorní ubytování ubytovny pro osamělé matky s dětmi, azylové domy pro bezdomovce, noclehárny denní pobyty denní pobyty pro zdravotně postižené, pro důchodce, pro bezdomovce, kluby důchodců stravování jídelny pro chudé, pro staré lidi, rozvoz stravy po domácnostech – součást pečovatelské služby krizová centra pomoc, strava, ubytování, ošetřovatelská péče…

11 zařízení pro občany společensky nepřizpůsobivé detenční – záchytné ústavy zařízení pro pomoc osobám závislým na alkoholu a drogách komunity skupiny lidí, kteří řeší stejný problém a vzájemně si pomáhají sociálněprávní ochrana zabezpečuje stát, má na ní právo každý občan do těchto činností patří: ochrana práv, zájmů a potřeb dětí, jejich opatrovnictví, zastupování u soudu, vymáhání plnění rodičovských povinností, pěstounská péče ústavní sociální péče ústavy pro zdravotně postižené občany, domovy důchodců

12 Úkol: 1.Uveďte příklady sociálních příjmů. 2.Uveďte příklady peněžitých dávek 3.Jaké činnosti spadají do sociálněprávní ochrany?

13 Správné odpovědi: 1.dávky důchodového a nemocenského pojištění, dávky státní sociální podpory, peněžité dávky sociální pomoci a podpory v nezaměstnanosti 2.Porodné, dětské přídavky, podpora v nezaměstnanosti, rodičovský příspěvek, mateřská, příspěvek v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení, příspěvek na dopravu… 3. ochrana práv, zájmů a potřeb dětí, jejich opatrovnictví, zastupování u soudu, vymáhání plnění rodičovských povinností, pěstounská péče


Stáhnout ppt "ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/34.0528 NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google