Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost"— Transkript prezentace:

1 Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost

2 Vnitřní činitelé výuky: Přehled
Schopnosti Motivační sféra osobnosti Emoce spojené s výukou Poznávací a učební styly Osvojená poznávací výbava Žákovo sebepojetí, učební sebeorganizování

3 Vnitřní činitelé výuky: Schopnosti
Pojetí schopností. Druhy schopností. Vlohy, nadání, talent. Pohled na inteligenci. Nové pohledy: Inkrementální pojetí inteligence, mnohočetnost inteligencí. Schopnosti – důraz na potenciality a jejich aktualizaci.

4 Vnitřní činitelé výuky: Motivační sféra osobnosti
Pojem motivace jako dynamizující, aktivizační síly osobnosti. Potřeby a incentivy. Aspirace, zájmy. Hodnotové orientace. Vůle. Motivace výkonová, perspektivní, seberealizační, sociální … Práce učitele s motivací žáků

5 Vnitřní činitelé výuky: Emoce, emoční prožívání
Pojetí emocí; emoce a zvládání úkolových situací. Pozitivní versus negativní emoce jako činitel vztahu žáka ke škole, k výuce; jako faktor vzdělávací úspěšnosti. Pozitivní emoce a pohoda, zdraví, rozvoj osobnosti.

6 Vnitřní činitelé výuky: Poznávací a učební styly
Pojetí a druhy učebních stylů žáků. Reflektivita versus impulzivnost. Metakognitivní přístup žáka k učení a jeho posilování učitelem. Učební styly v kontextu domácí přípravy na vyučování.

7 Vnitřní činitelé výuky: Osvojená poznávací výbava
Již osvojené vědomosti, znalosti jako předpoklad následného / návazného učení. Důsledky pro přístup učitele k novým výukovým tématům. Již zvládnuté prováděcí dovednosti, operace. Význam opory.

8 Vnitřní činitelé výuky: Žákovo sebepojetí a sebeorganizování
Sebepojetí – jeho geneze a význam pro zvládání požadavků. Vědomí vlastní účinnosti. Význam sebepojetí pro autoregulaci – jmenovitě v situacích kladení vzdělávacích požadavků. Aktivizující práce s chybou

9 Učitel jako vůdčí aktér výuky
Profesionalita učitele. Vědní základ. Důraz na kompetence / skladba kompetencí učitele. Profesní růst. Vědomí poslání učitele. Důraz na pedagogické ctnosti. Učitel aktivizující žáky k výukovému spoluaktérství.


Stáhnout ppt "Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google