Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Úžina gibraltarského průlivu je deset mil široká a třicet mil dlouhá (18 km x.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Úžina gibraltarského průlivu je deset mil široká a třicet mil dlouhá (18 km x."— Transkript prezentace:

1 Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Úžina gibraltarského průlivu je deset mil široká a třicet mil dlouhá (18 km x 55 km). V současnosti je Gibraltar hovorově nazýván jako Gib nebo Skála, někdy je též znám jako Herkulovy sloupy. Na severu hraničí se Španělskem. Na základně v městě žije okolo britských občanů.

2

3 SATELITNÍ SNÍMEK AFRIKA STŘEDOZEMNÍ MOŘE ROCK OF GIBRALTAR EVROPA
ATLANTICKÝ OCEÁN

4 GIBRALTARSKÝ ZÁLIV A ALŽÍRSKÝ ZÁLIV
ROCK OF GIBRALTAR GIBRALTARSKÝ ZÁLIV A ALŽÍRSKÝ ZÁLIV

5 VÝCHODNÍ STRANA SKÁLY

6

7 ZÁPADNÍ STRANA SKÁLY

8

9 HRANICE MEZI GIRALTAREM A ŠPANĚLSKEM.
VĚTŠINA LIDÍ PŘEKRAČUJE HRANICI PĚŠKY A JSOU JIM KONTROLOVÁNY CESTOVNÍ DOKLADY .

10 “Skála” je ve skutečnosti masivní vápencový ostroh

11 Kolem vede silnice, po které je možné se dostat až do poloviny „Skály“
Kolem vede silnice, po které je možné se dostat až do poloviny „Skály“. Při cestě je Ibrahim-al-Ibrahimova mešita, která je v ceně asi 9 milionů dolarů darem saudsko-arabského krále Fahda. Oficiálně byla otevřena v roce 1997.

12 Na stejném místě stojí na stráži maják.

13 Další atrakcí při této cestě je jeskyně svatého Michala
Další atrakcí při této cestě je jeskyně svatého Michala. O této jeskyni se vyprávi, že je bezedná, což je pravděpodobně důvodem vzniku pověsti, že Gibraltar je spojen s Afrikou podmořským tunelem přes 15 mil (24 km) dlouhým pod gibraltarskou úžinou

14 Gibraltar je území, kde Britové mohou vládnout, ale podle opičích pravidel.
Legenda praví, že pokud opice budou pobývat na “Skále”, zůstane území Gibraltaru bezpečně pod britskou vládou . Tato pověst je součástí britského folkloru. Ani Churchil se neodvážil ji porušit. Když se v roce 1944 populace magotů značně snižovala, nařídil dovézt magoty z Maroka. V současné době obývá toto území přibližně 230 magotů bezocasých.

15

16 Opice mají svůj vyhrazený domov – opičí doupě
Opice mají svůj vyhrazený domov – opičí doupě. Mohou se ale volně toulat, což take činí hlavně při hledání stánků s občerstvením, stinných míst, ovocných stromů a lidských zábav. Speciální zájem mají předevší o peněženky, lesklé fotoaparáty a nákupní tašky z umělých hmot, které turisté nosí.

17 Chceš se se mnou přátelit?

18 Opice chytře využivají svůj šarm a schopnost odvést pozornost dříve než se zmocní kořisti. Naučily se usmívat do kamer a napodobovat cvakání spouští; pro legraci skáčou na hlavy turistů a čekají za to od nich odměnu; rovněž se naučily rozbalovat cukroví. Jedním z jejich oblíbených triků je krást dětem kornouty se zmzlinou, přičemž za sebou nechají hromadu drobečků a dětský pláč. (Není proto překvapující, že tyto opice trpí zubním kazem.) Krmit opice a dotýkat se jich není dovoleno pod pokutou kolem 1000 dolarů. Naposled byl za tento přestupek někdo stíhán v roce 1918.

19 Parkoviště vyhrazené pro opice

20

21 Čekám Tě

22 Rodinná rada

23 I na holé skále najdeme magickou krásu planých rostlin.

24 Lanovkou se můžete dostat až na vrchol „Skály“

25 Pohled na město s vrcholu „Skály“

26 Gibraltar je rovněž důležitým přístavem

27 „Skála“ má dva vrcholy. Observatoř je na jednom z nich.

28 Druhá strana vrcholu

29 Jenom ptáci mohou létat z jednoho vrcholu na druhý.

30 Pohled na Afriku z Evropy s vrcholu gibraltarské skály.

31 Památník poblíž hranice se Španělskem je věnován španělským pracovníkům v Gibraltaru. Jízdní kolo pravděpodobně připomíná nedostatek parkovacích míst ve městě.

32 Pojišťovna Prudential Insurance Company má své logo:”Silná jako gibraltarská skála”. A své motto: “S Prudential máte kus “Skály”. a piece of the Rock". Na „Skále“ je portrét jednoho z hlavních výkonných manažerů pojišťovny Prudential..

33 Milí přátelé, opice a já doufáme, že se Vám návštěva Gibraltaru líbila
Milí přátelé, opice a já doufáme, že se Vám návštěva Gibraltaru líbila. Nashledanou příště na jiných zajímavých místech. Presentation and Pictures (some from Internet) by Dan Calistrat Music: "I am a Rock" sung by Simon and Garfunkel


Stáhnout ppt "Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Úžina gibraltarského průlivu je deset mil široká a třicet mil dlouhá (18 km x."

Podobné prezentace


Reklamy Google