Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakování Afrika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakování Afrika."— Transkript prezentace:

1 Opakování Afrika

2 Z možností označených kurzívou vyber tu správnou, popř
Z možností označených kurzívou vyber tu správnou, popř. správnou odpověď doplň. Afrika je omývána dvěma/třemi oceány a to ze severu/jihu/ východu/západu oceánem Indickým/Tichým a ze severu/jihu/ východu/západu oceánem Severním ledovým/Tichým/Atlantským. Afrika svojí rozlohou zaujímá mezi ostatními světadíly 1./2./3./4./5. místo. Menší je Severní Amerika, Evropa, Asie, Austrálie, Antarktida/Jižní Amerika. (může být více možností správných) Afriku od Asie odděluje ……….. průplav, od Evropy …….. průliv. Nejvyšší pohoří Afriky je Etiopská vysočina/Atlas/Kilimandžáro/Dračí hory. Zambezi, Nil, Niger a Kongo jsou africké řeky/pouště/nížiny/pohoří/ jezera. (podívej se, kde leží!) Tanganika, Ukerewe, Čadské, Malawi jsou africké řeky/pouště/ nížiny/pohoří/jezera. (podívej se, kde leží!) Nejhlubší je ……….. a největší …………… . Největší pouští v Africe je ………………, v jižní Africe leží pouště ………… a …………….

3 Z možností označených kurzívou vyber tu správnou, popř
Z možností označených kurzívou vyber tu správnou, popř. správnou odpověď doplň. V Severní Africe žijí především příslušníci bílé/černé/žluté rasy. Nomádi žijí …………………. způsobem života. Takto se se svými stády se přesouvají Arabové/přistěhovalci z Evropy/Berbeři. Měděný pás se nachází v severní/rovníkové/západní/jižní Africe a těží se tam především ………… Státy v severní Africe např. ………….. nebo ………… vyváží hlavně zlato/ropu/brambory/uhlí. Především Keňa, Tanzanie a Botswana jsou turisty navštěvované pro pozorování zvířat ve volné přírodě, které se nazývá ……………………….. Který stát do skupiny nepatří a proč? Egypt – Maroko – Mali – Libye Keňa – Kongo – Tanzanie – Somálsko Kongo – Senegal – Sierra Leone – Botswana Súdán – Mauretánie –Mali - Alžírsko

4 Řešení Afrika je omývána dvěma/třemi oceány a to ze severu/jihu/ východu/západu oceánem Indickým/Tichým a ze severu/jihu/ východu/západu oceánem Severním ledovým/Tichým/Atlantským. Afrika svojí rozlohou zaujímá mezi ostatními světadíly 1./2./3./4./5. místo. Menší je Severní Amerika, Evropa, Asie, Austrálie, Antarktida/Jižní Amerika. (může být více možností správných) Afriku od Asie odděluje Suezský průplav, od Evropy Gibraltarský průliv. Nejvyšší pohoří Afriky je Etiopská vysočina/Atlas/Kilimandžáro/Dračí hory. Zambezi, Nil, Niger a Kongo jsou africké řeky/pouště/nížiny/pohoří/ jezera. (podívej se, kde leží!) Tanganika, Ukerewe (Viktoriino), Čadské, Malawi jsou africké řeky/pouště/ nížiny/pohoří/jezera. (podívej se, kde leží!) Nejhlubší je Tanganika a největší Ukereve. Největší pouští v Africe je Sahara, v jižní Africe leží pouště Kalahari a Namib.

5 V Severní Africe žijí především příslušníci bílé/černé/žluté rasy.
Nomádi žijí kočovným způsobem života. Takto se se svými stády se přesouvají Arabové/přistěhovalci z Evropy/Berbeři. Měděný pás se nachází v severní/rovníkové/západní/jižní Africe a těží se tam především měď. Státy v severní Africe např. Alžírsko nebo Libye vyváží hlavně zlato/ropu/brambory/uhlí. Především Keňa, Tanzanie a Botswana jsou turisty navštěvované pro pozorování zvířat ve volné přírodě, které se nazývá safari. Který stát do skupiny nepatří a proč? Egypt – Maroko – Mali (neleží v severní Africe, ale v Sahelu) – Libye Keňa – Kongo (neleží ve východní Africe, ale v oblasti Guinejského zál.) – Tanzanie – Somálsko Kongo – Senegal – Sierra Leone – Botswana (neleží v oblasti Guinejského zál., ale v jižní Africe) Súdán – Mauretánie –Mali - Alžírsko (neleží v Sahelu, ale v severní Africe)


Stáhnout ppt "Opakování Afrika."

Podobné prezentace


Reklamy Google