Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika kontinentu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika kontinentu"— Transkript prezentace:

1 Charakteristika kontinentu
Afrika Charakteristika kontinentu

2 Popiš jednotlivé světadíly a oceány

3 třetí největší kontinent po Asii a Americe
km² 20,3 % celkového povrchu souše Africké geografické rekordy Nejvyšší hora: Kilimandžáro(Uhuru) 5895 m v Tanzanii Nejdelší řeka: Nil (–Kagera/Nilů) – 6671 km Největší ostrov: Madagaskar – km² Největší jezero: Viktoriino jezero (Ukerewe) – km² Největší činná sopka: Kamerunská hora 4095 m (Kamerun) Největší poloostrov: Somálský poloostrov – km² Nejlidnatější stát: Nigérie – obyvatel Největší stát: Súdán km2 (15. místo na světě) Úkol: Na mapě najdi tyto rekordy.

4 Regiony Afriky Charakteristika Afriky Rozkládá se jižně i severně od rovníku z většiny na východní polokouli. Z větší části je obklopena oceány, na východě Indickým oceánem a na západě Atlantickým oceánem. Na severu se nachází Středozemní moře, které odděluje Afriku od Evropy. V oblasti Suezské šíje je Afrika spojena s Euroasijskou deskou. Velkou část Afriky tvoří pouště (Sahara, Kalahari), polopouště a savany. V centrální části Afriky se pak nachází deštný prales

5 Povrch Afrika převážně leží na africké litosférické desce a menší východní část na somálské litosférické desce. Povrch obou desek se výrazně liší, na africké desce jsou převážně tabule obklopené pánvemi a na pohyblivější somálské desce je povrch hornatý s množstvím sopek (s nejvyšším horským masívem sopkou Kilimandžáro). Hranice mezi deskami tvoří středoafrická příkopová propadlina a v ní jezera Malawi a Tanganika. Nejsevernější bod: Bílý mys Nejjižnější bod: Střelkový mys Nejvýchodnější bod:mys Hafun Nejzápadnější bod:Zelený mys

6 Vodstvo Třetina povrchu Afriky jsou bezodtokové pánve. Nejdelší řeka je Nil, ale nejvodnatější a zároveň druhá nejdelší řeka je Kongo. Další velké řeky jsou Niger a Zambezi. Jsou zde i velká jezera, např. Viktoriino jezero (řeka Ukerewe), Malawi a Tanganika. Jsou zde koryta řek, které jsou po většinu roku vyschlé a až v období dešťů se zaplňují. Takovým korytům říkáme vádí.

7

8

9

10 Nejvíce rozšířeno je křesťanství a islám
Nejvíce rozšířeno je křesťanství a islám. Islám vyznává nejvíce Afričanů (přibližně 45 %) a asi 40 % obyvatel vyznává křesťanství. Zbylých 15 % Afričanů vyznává tradiční domorodá náboženství a ostatní náboženství (judaismus, bahá'í, hinduismus)

11

12 Sahara na jihu Alžírska

13 Údolí Nilu poblíž Luxoru

14 Úkoly: Na mapě Afriky si najděte všechny regiony. Vyhledejte a zapište do sešitu velké africké řeky a jezera. Vyhledejte a zapište do sešitu africké národní parky. Které živočišné druhy žijí v těchto národních parcích a v ostatních částech Afriky. Na mapě podnebí vyhledejte podnebné oblasti Afriky.

15


Stáhnout ppt "Charakteristika kontinentu"

Podobné prezentace


Reklamy Google