Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Afrika – Severní region

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Afrika – Severní region"— Transkript prezentace:

1 Afrika – Severní region

2 Severní Afrika Charakteristika: od zbytku afrického kontinentu oddělena pouští Sahara je nejsevernější části tohoto kontinentu. Z geopolitického hlediska, podle definice OSN zahrnuje tento region následujících sedm zemí: Alžírsko Egypt Libye Maroko Súdán Tunisko Západní Sahara

3 Zemědělství a hospodářství
Nejčastější se pěstuje pšenice, pomeranče, olivy,bavlna, čirok a neméně častými jsou datle, fazole, citrusy, rajská jablíčka, kedlubny a proso. Nejvíce chovanými zvířaty jsou kozy, ovce, hovězí dobytek, velbloudi, a protože jsou to většinou pobřežní státy tak se zde vyskytuje i hodně ryb. Čirok Proso Olivovník evropský Datle

4 Nerostné suroviny V Egyptě, Maroku a Západní Sahaře se nachází 3/4 světových zásob fosfátů. Fosfáty jsou důležitá skupina látek v biochemii. Jsou zde i ložiska železné rudy, stříbra, olova a mědi

5 Podnebí Jen úzký pruh pobřeží Středozemního moře a povodí dolního Nilu má příjemné subtropické podnebí. Tam je také osídlení nejhustší. V Severní Africe jinak převažují rozsáhlé pouště. Od ostatních částí Afriky se tato oblast výrazně odlišuje nejen krajinou, ale i lidmi. Tropické suché podnebí Tuaregové Berbeři Obyvatelstvo původní obyvatelé Severní Afriky - BERBEŘI - dnes vedou kočovný život (putují s karavanami velbloudů napříč pouští) - nomádi dnešní obyvatelé Severní Afriky jsou ARABOVÉ, kteří vyznávají Islám. Postavení ženy a její práva v muslimském světě jsou zcela odlišné. Převažujícím jazykem je arabština (arabové píší z pravé strany doleva).

6 Kultura Severní Afrika je přirozeně dělena do tří kulturních regionů : Maghreb (Severozápadní Afrika), Sahara, a údolí Nilu Po období středověku bylo území pod kontrolou Osmanské říše až na Maroko. Po 19. století bylo kolonizováno Francií, Velkou Británií, Španělskem a Itálií. Během 50., 60. až 70. let získaly všechny severoafrické státy nezávislost, až na malé španělské severoafrické državy na severu Maroka a Západní Saharu, které přešla pod marockou vládu.

7 Úkoly: Na mapě Afriky vyhledej všechny současné státy a zakresli je do mapy. Zjisti využití plodin pěstovaných v Severní Africe. Na mapě průmyslu a těžby nerostných surovin najdi naleziště ropy, zemního plynu a ostatních těžených surovin. Zjisti hlavní dopravní trasy v severní Africe.

8 Regionalizace Afriky OSN:
Popiš jednotlivé části Afriky

9 Práce s atlasem - vodstvo
6 5 10 2 4 9 7 8 3 1 ŘEKA S NEJVĚTŠÍM PRŮTOKEM VODY (NEJVODNATĚJŠÍ ŘEKA). ( ústí do guinejského zálivu) ROZSÁHLÉ BAŽINY NA SEVERNÍM OKRAJI POUŠTĚ KALAHARI VE STÁTĚ BOTSWANA, KTERÉ JSOU NAPÁJENY STEJNOMENOU ŘEKOU PRÁMENÍCÍ V ANGOLE. MOHUTNÁ ŘEKA ÚSTÍCÍ DO GUINEJSKÉHO ZÁLIVU. NEJVYŠŠÍ AFRICKÝ VODOPÁD (933 M) leží v Jihoafrické republice. NEJVĚTŠÍ AFRICKÉ JEZERO (TAKÉ ZNÁMÉ JAKO VIKTORIINO JEZERO). JEZERO ZE KTERÉHO VYTÉKA MODRÝ NIL. MĚSTO U KTERÉHO SE STÉKA MODRÝ A BÍLÝ NIL. ŘEKA TVOŘÍCÍ PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI JIHOAFRICKOU REPUBLIKOU A NAMÍBIÍ. PRAMENÍ V DRAČÍCH HORÁCH. NEJHLUBŠÍ AFRICKÉ JEZERO - hloubka 1470 m NA TÉTO ŘECE LEŽÍ VIKTORIINY VODOPÁDY.

10 Práce s atlasem - řešení
6 5 T 10 2 4 U G E L A Z O K N 9 7 C H R Ú M B W 8 3 I 1 ŘEKA S NEJVĚTŠÍM PRŮTOKEM VODY (NEJVODNATĚJŠÍ ŘEKA). ( ústí do guinejského zálivu) ROZSÁHLÉ BAŽINY NA SEVERNÍM OKRAJI POUŠTĚ KALAHARI VE STÁTĚ BOTSWANA, KTERÉ JSOU NAPÁJENY STEJNOMENOU ŘEKOU PRÁMENÍCÍ V ANGOLE. MOHUTNÁ ŘEKA ÚSTÍCÍ DO GUINEJSKÉHO ZÁLIVU. NEJVYŠŠÍ AFRICKÝ VODOPÁD (933 M). NEJVĚTŠÍ AFRICKÉ JEZERO (TAKÉ ZNÁMÉ JAKO VIKTORIINO JEZERO). JEZERO ZE KTERÉHO VYTÉKA MODRÝ NIL. MĚSTO U KTERÉHO SE STÉKA MODRÝ A BÍLÝ NIL. ŘEKA TVOŘÍCÍ PŘÍRODNÍ HRANICI MEZI JIHOAFRICKOU REPUBLIKOU A NAMÍBIÍ. PRAMENÍ V DRAČÍCH HORÁCH. NEJHLUBŠÍ AFRICKÉ JEZERO. NA TÉTO ŘECE LEŽÍ VIKTORIINY VODOPÁDY.

11


Stáhnout ppt "Afrika – Severní region"

Podobné prezentace


Reklamy Google