Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST."— Transkript prezentace:

1 Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST

2 Dávná minulost Co víte o minulosti své rodiny, vašeho města, našeho státu nebo naší planety? Možná si řeknete, že co bylo, to bylo - ale abychom dobře chápali přítomnost a mohli si představovat budoucnost, je nezbytné znát i minulost. Vypráví vám někdy babička nebo dědeček o tom, jaký byl svět dříve? Bylo jejich dětství o hodně jiné, než je vaše? V čem? Zeptejte se jich. Četli jste nějakou historickou knihu nebo viděli historický film? Z jaké doby? Co vás nejvíce zaujalo?

3 Dávná minulost

4 Muzeum Většina měst má své vlastní muzeum.
Muzeum slouží k seznamování veřejnosti s různými sbírkami umění nebo přírodnin, ale také k poznávání historie. Pojďme společné nahlédnout do expozice, tedy stálé výstavy, která nás stručně seznámí s historií lidstva. Slezské muzeum v Opavě

5 Pravěk První lidé žili v období, kterému říkáme pravěk.
Z tohoto období nemáme žádné písemné památky. Všechno, co o něm víme, známe jen z vykopávek a nálezů. Pravěk byl nesmírně dlouhý - začal přibližně před třemi miliony let a skončil asi před pěti tisíci lety, kdy začaly vznikat první státní útvary. Do období pravěku patří: doba kamenná doba bronzová doba železná označují se podle materiálu, z nějž si tehdy lidé vyráběli své nástroje.

6 Pravěk Soška býčka pochází z doby bronzové.
Vyrobili ji Keltové, kteří byli proslulí zpracováním kovů

7 Starověk Z období starověku se zachovaly písemné a umělecké památky, které svědčí o rychlém rozvoji lidské společnosti. Starověk byl obdobím rozkvětu civilizací v Asii (Mezopotámie) v severní Africe (egyptská říše) a v Evropě v oblasti Středozemního moře (říše řecká a říše římská). Vyspělé civilizace byly i v jiných částech světa. Starověk trval asi do 4. století našeho letopočtu. Za konec starověku je považován zánik říše římské roku 476. Viděl někdo z vás na vlastní oči starověké památky - v Itálii, Řecku, v Egyptě nebo v nějaké jiné zemi?

8 Starověk Starověkých památek je u nás velmi málo, protože naše území nikdy nepatřilo k žádnému starověkému státu. Za stavebními památkami musíme na jih Evropy. V prvním patře mostu je silnice, ve třetím patře římský vodovod. Stavba dodnes vzbuzuje obdiv turistů, ale i techniků a architektů. Třípatrový most v jižní Francii, který postavili Římané v 1. století.

9 Středověk Pro středověk bylo nejdůležitější velké rozšíření křesťanství. Do středověku spadají i počátky českého státu. Ten se formoval pod vládou významných evropských rodů Přemyslovců a Lucemburků. Z přemyslovských knížat určitě znáte svatého Václava, patrona české země, z Lucemburků, pak krále Karla IV. Za konec středověku je považován rok 1492, kdy Kryštof Kolumbus objevil Ameriku. Nastává novověk.

10 Novověk Období, které trvá od konce středověku dodnes, nazýváme novověk. Objevné plavby odkryly lidem místa, o kterých dosud neměli tušení. V novověku došlo v Evropě k průmyslové revoluci, která zcela změnila život lidí. Evropa a severní část Ameriky se rozvíjely rychleji než ostatní části světa. Víte, kdy bylo založeno město nebo vesnice, kde žijete? Ve středověku, nebo až v novověku? V jakém období žijeme?

11 Novověk V roce 1492 objevuje Kryštof Kolumbus Ameriku a nastává novověk. Santa María byla největší ze tří lodí použitých Kryštofem Kolumbem při jeho první cestě přes Atlantský oceán v roce 1492.

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google