Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Islám, ropa, oblast napětí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Islám, ropa, oblast napětí"— Transkript prezentace:

1 Islám, ropa, oblast napětí
JIHOZÁPADNÍ ASIE Islám, ropa, oblast napětí

2 I. Přírodní podmínky Nevětší poloostrov světa……………..
K Evropě se přibližuje další poloostrov………... Ve Středozemním moři leží ostrov………… K Atlantickému oceánu patří dvě moře…….a …….. K Indickému oceánu patří rovněž dvě moře……a…… Hluboko do pevniny zabíhá záliv…………….. Nejnižším místem v Asii (- 400 m) je………….. Významnou nížinou je. …………… Protékají ji dvě řeky……….a…………… Ostrov Malá Asie vyplňuje pohoří……. a zemi Irán pohoří…………… JZ Asie leží v subtropickém pásu (poušť, středomořská vegetace), bezodtoké oblasti (vádí).

3 II. Hospodářství zemědělství: (intenzivní závlahové) středomoří = citrusy, Mezopotámská nížina = obiloviny, oázy = datle, horské oblasti = pastviny. Průmysl: ropné státy (největší zásoby na světě) x zaostalé (Jemen, Omán) a vyspělé (Izrael, Kypr). Doprava: námořní doprava (ropné terminály).

4 III. Obyvatelstvo Starodávné civilizace (Mezopotámie, Řím, Byzantská říše aj.). Nerovnoměrné a řídké osídlení, vysoká urbanizace. Arabové (europoidní), náboženství = Islám (+ křesťané, Judaismus). Problémy – nedostatek vody, terorismus, rasové a náboženské nepokoje.

5 IV. Státy JZ Asie zahrnuje 15 států na: Arabském poloostrově,
Malá Asie, Irán a ostrovní Kypr. Takže které to jsou?

6 Samostatná práce (řešení)
Doplň chybějící informace (použij učebnici): V celé oblasti převažují muslimové, výjimku tvoří pouze stát……., kde převládá…… náboženství. Rozmístění obyvatel v JZ Asii ovlivňují dva činitelé:……a……… Nejvíce ropy na světě těží………(…..mil.tun/rok) Které státy mají výkonné hospodářství i bez těžby ropy……….a…….. Tato oblast je typická svými konflikty, které znáš……. Nejrozšířenějším náboženstvím je……., jak se nazývá jeho zakladatel……., kolik věřících má v současnosti……. (?. místo), co je to Korán…..a co je Šári´a…… a co ramadán ……..

7 Řešení samostatné práce
Doplň chybějící informace (použij učebnici): V celé oblasti převažují muslimové, výjimku tvoří pouze stát IZRAEL, kde převládá ŽIDOVSKÉ náboženství. Rozmístění obyvatel v JZ Asii ovlivňují dva činitelé:PŘÍRODNÍ PODMÍNKY a TĚŽBA A ZPRACOVÁNÍ ROPY. Nejvíce ropy na světě těží SAUDSKÁ ARÁBIE (420 mil.tun/rok) Které státy mají výkonné hospodářství i bez těžby ropy: IZRAEL a KYPR Tato oblast je typická svými konflikty, které znáš: Izrael x Palestina, Irák x Irán, Irák x Kuvajt, Irák x USA aj. Nejrozšířenějším náboženstvím je ISLÁM, jak se nazývá jeho zakladatel MOHAMED, kolik věřících má v současnosti 700 MIL. (2. místo), co je to Korán – SVATÁ KNIHA a co je Šári´a – ZÁKON S PRAVIDLY CHOVÁNÍ a co ramadán – POSTNÍ MĚSÍC


Stáhnout ppt "Islám, ropa, oblast napětí"

Podobné prezentace


Reklamy Google