Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EGYPT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EGYPT."— Transkript prezentace:

1 EGYPT

2 Egypt Egypt je arabská republika v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu. Na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem, na severovýchodě s Izraelem. Ze severu ho omývají vody Středozemního moře z východu pak Rudé moře Počet obyvatel

3 Káhira Káhira je hlavní město Egyptu. Je to největší město Egyptu.
Je to nejlidnatější město Afriky. Káhira má obyvatel.

4 Pyramidy v Gíze V Gíze se nacházejí celkem tři pyramidy
Největší z pyramid se jmenuje Chefuova pyramida která má výšku 137 metrů. Nejmenší z pyramid se jmenuje Menkaureova a ta měří 62 metrů a byla částečně narychlo dostavena suchými cihlami z důvodu panovníkovy předčasné smrti. Třetí pyramida se jmenuje Chefrénova a měří 136,6 metrů a na špičce je ještě vidět zbytek původního povrchu. Při pohledu z dálky se zdá největší ale není.

5 Sfinga Je socha lva s lidskou hlavou.
Je 74 metrů dlouhá, 6metrů široká a 21metrů vysoká. Sfinze chybí původně asi jeden metr široký nos (čumák).Zničení nosu se mělo odehrát v roce 1378.

6 Informace o státu Státní zřízení : republika pod správou armády
Vznik: 28. února 1922 (nezávislost na Velké Británii) Prezident + předseda vlády: Dočasně pod vedením vojenské rady (předseda Muhammad Hosejn Tantaví) a ústavního soudu Egypta Mince 100 piasrů > Měna: egyptská libra (=100 piastrů) (EGP)

7 Zajímavosti Egypt má v současnosti (2010) největší a nejsilnější armádu na africkém kontinentu. Jde současně o největší armádu v arabském světě; celosvětově je na 10 místě. Střední délka života: Muži: 64 let, světový průměr totožný Ženy: 67 let, světový průměr 68 let Dosažené stupně vývoje: Urbanizace: 45% Gramotnost: jen 51%

8 Zdroje


Stáhnout ppt "EGYPT."

Podobné prezentace


Reklamy Google