Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egyptské pyramidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egyptské pyramidy."— Transkript prezentace:

1 Egyptské pyramidy

2 Pyramida je jehlanovitá stavba
Pyramida je jehlanovitá stavba. Základem pyramid bývá zpravidla čtyřúhelník nebo trojúhelník.

3 Pyramidy v Egypě jsou nejznámější a nejstarší z pyramidových staveb, patří k největším stavbám v historii. Nacházející se na pyramidovém poli v Gíze nedaleko hlavního města Káhiry. Cheopsova pyramida je řazena mezi sedm divů světa a byla nejvyšší stavbou až do stavby Eifelovky. jsou postaveny z velkých kamenných bloků, nebo z cihel. Stavba pyramid probíhala bez znalosti železa a složitějších technologií. První pyramida pochází z období III. dynastie, poslední pak z XIII., někdy bývá uváděno XIV. dynastie (tzn. že všechny byly postaveny v mezi lety 2700 a 1700 př. n. l.. Na tomto poli se nachází tři velké pyramidy, které postavili tři faraóni ze 4. dynastie. Jednalo se o hroby králů. U některých pyramid je jedna a více dalších, menších pyramid, které někdy sloužily jako hroby manželek.

4

5 Džóserova pyramida Džoserova stupňovitá pyramida v Sakkáře je nejstarší kamennou stavbou na světě. Byla postavena kolem roku 2770 před naším letopočtem architektem Imhotepem.

6

7 Cheopsova pyramida Nebo také Chufuova pyramida je největší pyramidou v Egyptě a je tak stojícím důkazem despotismu vládce Chufua (řec. Cheopse). Jde o vůbec nejznámější egyptskou stavbu. Z hieroglyfických nápisů lze její název přeložit jako „Chufu je na obzoru“, případně jako „Chufův obzor“. Uvnitř jsou komnaty propojeny chodbami. K povrchu vedou šachty. Dnes je pyramida hrubý kámen, ale kdysi to bylo do zrcadlového lesku opracované zdivo. Má se za to, že vrchol Velké pyramidy byl ozdoben ryzím zlatem. Sluneční paprsky oslňovaly na stovky kilometrů. Po staletí odborníci spekulují o účelu pyramid. Tradiční teorie tvrdí, že pyramidy byly symbolickou bránou do posmrtného života.

8

9 Rachefova pyramida je jen o málo menší, než největší pyramida - Cheopsova, ale z dnešního pohledu se jeví vyšší. Tento dojem vyvolává umístění na výše položeném místě. Díky tomu si ji mnoho obdivovatelů plete s pyramidou Cheopsovou. Tuto hrobku si vybudoval král Rachef (Chafre, řec. Chefrén). Pohřební komora se zde nachází pod povrchem, vytesaná do skalního podloží, přístupová cesta k ní je mnohem jednodušší, než u pyramidy Chufuovy. Co ale nechybí ani u této pyramidy je komplex staveb, které ji obklopují. Jedna zvláštnost však u této pyramidy existuje. Je jí Velká Sfinga, obrovitá socha ležícího lva s hlavou panovníka.

10

11 Menkaureova pyramida je nejmenší pyramida. Vybudoval ji Král Menkaure (řec. Mykerinos). Její jméno v překladu znamená Božský je Menkaure. Už nikdo jiný po něm vyšší pyramidu nepostavil.

12

13

14

15


Stáhnout ppt "Egyptské pyramidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google