Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy."— Transkript prezentace:

1 Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy

2 Egypt

3 Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy jsou prvním a do dneška jediným dochovaným divem starověkého světa. Ačkoliv se v Egyptě vyskytuje několik desítek pyramid, za první div světa jsou považovány pouze pyramidy, nacházející se na pyramidovém poli v Gíze nedaleko hlavního města Káhiry. Na tomto poli se nachází tři velké pyramidy, které postavili tři faraoni ze 4. dynastie, která v Egyptě vládla přibližně v letech 2639/2589–2504/2454 př. n. l., tedy v období, které spadá do Staré říše dějin starověkého Egypta. V tomto období země vzkvétala a vládcové si mohli dovolit postavit velkolepé pohřební dílo.

4 Chuvu Chufu, známý rovněž rovněž pod řeckou formou svého jména Cheops, byl starověkýegyptský faraon. Jeho celé egyptské jméno znělo Chnemchufui. Vládl v období staré říše, přibližně v letech 2604/2554–2581/2531 př. n. l. Byl synem zakladatele 4. dynastie Snofrua a královny Heteptheres. Chufu svou vládu zahájil tím, že nechal upravit celý severní výběžek gízské plošiny, na které později zahájil stavbu Velké pyramidy. Ačkoli nechal postavit Velkou pyramidu, která je jediným ze Sedmi divů světa, jenž odolal zubu času, je o jeho vládě známo velmi málo.

5 Chufuova pyramida Chufuova pyramida nebo také Cheopsova pyramida je největší pyramidou v Egyptě a je tak stojícím důkazem despotismu vládce Chufua (řec.Cheopse). Jde o vůbec nejznámější egyptskou stavbu. Z hieroglyfických nápisů lze její název přeložit jako „Chufu je na obzoru“, případně jako „Chufův obzor“.

6 Rachef Rachef, též Chefren nebo Chafre, byl egyptským faraonem 4. dynastie. Vládl přibližně v letech 2572/2522–2546/2496. Rachef byl synem Chufua, stavitele Velké pyramidy v Gíze, a královny Henutsen. Měl několik bratrů, nejznámějším z nich bylRadžwedef. Rachef měl několik manželek, k nejznámějším patří Chamerernebti., Hetepheres 2. a Meseranch 3. Jeho nejznámějším potomkem jeMykerinos, který se později stal faraonem a nechal si postavit nejmenší pyramidu v Gíze.

7 Rachefova pyramida Rachefova pyramida u Gíza je jen o málo menší než největší pyramida v Egyptě postavená pro krále Chufua (Cheopse), ale z dnešního pohledu se jeví vyšší. Tento dojem vyvolává umístění na výše položeném místě a také do jisté míry strmější sklon stěn. Díky tomu si ji mnoho obdivovatelů plete s pyramidou Chufuovou. Tuto hrobku si vybudoval král Rachef(Chafre, řec. Chefrén). Základna měří 215,25 metru a má výšku 143,7 metru a dnes jí chybí vrcholek, neboli pyramidion. Postavena je o něco méně propracovaněji, než pyramida Chufuova, spáry mezi bloky jsou často široké. Obložení pyramidy se dochovalo pouze pod vrcholem. Porřební komora se zde nachází pod povrchem, vytesaná do skalního podloží, přístupová cesta k ní je mnohem jednodušší, než u pyramidy Chufuovy. Co ale nechybí ani u této pyramidy je komplex staveb, které ji obklopují. Jedna zvláštnost však u této pyramidy existuje. Je jíVelká Sfinga, obrovitá socha ležícího lva s hlavou panovníka.

8 Rachefova pyramida

9 Menkaure Menkaure, též Mykerinos nebo Mencherés, byl egyptským faraonem 4. dynastie. Vládl přibližně v letech 2539/2489–2511/2461 př. n. l. Byl synem krále Rachefa. Do paměti lidí vešel jako dobrotivý, laskavý a spravedlný vládce. Nechal znovu otevřít jeho předchůdci zavřené chrámy. Velmi dobrosrdečně se choval k zbídačenému lidu. Byl to jeden z nejspravedlivějších vládců, kteří kdy v Egyptě vládli.

10 Menkauerova pyramida Menkaureova pyramida je nejmenšípyramida, která se nachází v Gíze u Káhiry(Egypt). Její jméno v překladu znamená Božský je Menkaure. V době jejího vzniku už byla egyptská říše pravděpodobně oslabena, ale není známo, kvůli čemu se tak stalo.

11 Pyramidy v moderní architektuře
Koncem 20. století se v architektuře opět objevily pyramidy, architekti se pyramidou snaží ozvláštnit významné stavby ve velkoměstech. Na tyto moderní pyramidy se zpravidla využívá sklo. Pyramida pak působí lehce a nadčasově.Příkladem takovéto pyramidy je pařížská pyramida umístěná vedle muzea Louvre. Pyramida v Louvre měří 2060 centimetrů a je vstupem do muzea. Navrhl ji americký architekt I.M.Pei, tato stavba byla dokončena v roce 1989.Další známé moderní pyramidy jsou zpravidla ve Spojených státech, kde existuje vyšší poptávka po netradiční architektuře. Velmi známou stavbou tohoto typu je Hotel Luxor v Las Vegas, tento luxusní hotel je velmi dobře zasazen do okolí a díky okolní floře působí přirozeně a tak jak drtivá většina lidí od pyramidy očekává.

12 Pyramida v Louvru Hotel Luxor .

13 Konec


Stáhnout ppt "Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy."

Podobné prezentace


Reklamy Google