Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.41 Tepelné úpravy pokrmů 1 Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS1

2 ZÁKLADNÍ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:tepelná úprava, vaření, var, vývar, horká tekutina, Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými způsoby tepelné úpravy pokrmů. Zde se žáci seznámí se základní tepelnou úpravou - vařením.

3 TEPELNÁ ÚPRAVA POTRAVIN

4 VÝZNAM TÚ TÚ = tepelná úprava: zvýší stravitelnost zbaví škodlivých látek a choroboplodných zárodků změní vzhled a strukturu změní chuť a vůni potravin

5 DRUHY TÚ Základní: vaření, dušení, pečení, smažení Ostatní: zadělávání zapékání – gratinování pečení na roštu, rožni, grilu, v mikrovlnné troubě a v konvektomatu

6 VAŘENÍ = TÚ, kdy na potravinu působí horká tekutina – voda, mléko, víno při 100°C v uzavřené nádobě Potravina je ponořena v tekutině: A)suché potraviny - rýže, těstoviny – hodně B)se středním množstvím - BR – zatopené C)uvolňující vodu – houby zelenina - málo

7 VAŘENÍ Nejčastějším způsobem přípravy je úprava horkou vodou. Množství vody k vaření závisí na obsahu vody v potravě. Suché potraviny – zvětšují varem svůj objem, proto je vaříme ve velkém množství vody. Potraviny se středním množstvím vody – ponecháme zatopené. Potraviny s velkým množstvím vody – zakryjeme.

8 VAŘENÍ 1)var ve studené vodě: Potraviny se vyluhují, získáme z nich cenné látky =) vývar. 2)var v horké vodě: Potravina se uzavře a ponechá si cenné látky =) maso je šťavnaté, vývar slabý. Při vaření volíme vhodné nádoby z vhodného nepoškozeného materiálu.

9 VAŘENÍ Nádoba pro vaření se nazývá hrnec. Volíme vždy jeho správnou velikost. Nejideálnější je nerezový materiál. Další vhodné nádoby na vaření: hrnec z litiny římský hrnec hrnec z varného skla tlakový hrnec

10 OPAKOVÁNÍ Co umí TÚ? Zvýší stravitelnost, zbaví škodlivých látek, změní vzhled, strukturu, chuť a vůni potravin. Základní druhy TÚ? Vaření, dušení, pečení, smažení. Co je vaření? Je to TÚ, kdy na potravinu působí horká tekutina při 100°C v uzavřené nádobě.

11 OPAKOVÁNÍ Jaké potraviny vaříme ve velkém množství vody? Vaříme tak suché potraviny, protože během varu zvětší svůj objem. Jakou vodu zvolíme pro vyluhování suroviny, chceme-li získat kvalitní vývar? Použijeme studenou vodu.

12 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google