Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1. 39 Stopkovýtrusé čeledi Vytvořeno: 21.02.2013 Ověřeno: 09. 05.2013 Třída: Ve1

2 Taxonomie hub Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:základní informace o souměrnosti viz. učebnice Klíčová slova:kuřátkovité, chorošovité, Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie.

3 Stopkovýtrusé Obecná charakteristika: mají článkované podhoubí přehrádky mají otvor oboustraně stloustlý výtrusnice se nazývá basidie a uvnitř se vytváří basidiospóry často se sdružují ve výtrsorodé rouško – hyménium Některé druhy tvoří v příznivých podmínkách z mycelia plodnice – z třeně a klobouku, na spodní straně klobouku je výtrusorodí rouška(hymenium) – listovitá a pórovitá. Mnohé žijí v mykorhize s vyššími rostlinami.

4 Čeledi 1. Kuřátkovité Mají keříčkovitou, kyjovitou plodnici. Zástupce: Kotrč kadeřavý 2. Chorošovité Zástupce – choroš šupinatý – dřevokazná houba 3. Hřibovité – výtrusorodé rouško na spodu plodnice je pórovité Zástupci: Hřib smrkový,hřib satan - jedovatý,klouzek modřínový.

5 Čeledi II 4. Liškovité – liška obecná – vysoký sběr, a kyselé Ph jsou likvidační. 5. Muchomůrkovité – plodnice jsou zabaleny ve dvou obalech - plachetce a závoji.po plachetce je pochva na třeni a po závoji je prsten na třeni. Zástupci: Muchomůrka červená – jedovatá. Mochomůrka růžová – jedlá. Mochomůrka zelená, tygrovaná – listnaté lesy od léta do podzimu – smrtelně jedovatá. 6. Pečárkovité – plodnice na povrchu šupinaté, třeň se snadno vylomí, lupeny bíle nebo barevné. Zástupci: bedla vysoká, žampion polní.

6 Liškovité. Pečárkovité Chorošovité

7 hřib kovář + hřib kovář žlutý hřib rudonachový + hřib Le Galovémuchomůrka zelená + pečárka hajní kuřátka bledoslizká

8

9 Otázky a odpovědi 1.Jak se nazývá výtrusnice u stopkovýtrusých? Basidie. 2. Co vytváří suma výtrusnic? Výtrusorodé rouško. 3. Z čeho se skládá plodnice? Z třeně a klobouku. 4. Do jaké čeledi patří kotrč kadeřavý? Kuřátkovité.

10 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://www.biolib.cz/en/gallery/dir310/ Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google