Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.53 Polévky 7 Technologické postupy zavářek Vytvořeno:7.9. 2013 Ověřeno: 17.12. 2013 Třída:SUS1

2 TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY POLÉVEK Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:vývar A, zavářka – doplněk do hnědých polévek Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými druhy zavářek do vývaru A a s jejich technologií přípravy.

3 POLÉVKY Postupy přípravy zavářek

4 Druhy zavářek Noky: Připravíme z těsta: třeného odpalovaného Noky tvoříme dvěma lžičkami vykrajováním. Zavařujeme je ve vroucí vodě. Po uvaření je zpevníme ve studené vodě.

5 Druhy zavářek Noky z třeného těsta: TP: utřeme tuk + sůl + žloutky – přidáme hrubou mouku + sníh z bílků. Lžičkou namočenou v teplé vodě vykrajujeme noky. Na vídeňské noky použijeme krupici (místo hrubé mouky).

6 Druhy zavářek Noky krupicové: TP: vroucí mléko + sůl + máslo + krupice = těsto. Necháme vychladnout + vejce + muškátový květ. Noky z odpalovaného těsta: Jako krupicové, ale krupici nahradíme hrubou moukou.

7 Druhy zavářek Knedlíčky: Vaříme 3 – 5 minut, pak necháme zpevnit ve studené vodě, poté přelijeme trochou vývaru. Druhy knedlíčků: Žemlové – žemle + mléko + vejce + sůl + muškátový květ + strouhanka = těsto =) tvarujeme kuličky.

8 Druhy zavářek Morkové – těsto na žemlové + morek + hladká mouka + sníh z bílků. Játrové – játra + žemle + cibule + strouhanka + hladká mouka + česnek se solí + vejce + majoránka + pepř. Tvarujeme: knedlíčky z tužšího těsta noky z polotuhého těsta rýži z řidšího těsta

9 Druhy zavářek Masové - mleté hovězí a vepřové maso + žemle + mléko + vejce + tuk + strouhanka + hladká mouka + sůl + pepř. Zvěřinové – jako masové, ale maso je ze zvěřiny + dušené žampióny na cibulce.

10 OPAKOVÁNÍ Jaké druhy noků znáš? Noky z těsta třeného, krupicového a odpalovaného. Jaké znáš druhy knedlíčků? Žemlové, morkové, játrové, masové a zvěřinové. Co je to játrová rýže? Je to směs na játrové knedlíčky strouhaná přes struhadlo nebo cedník.

11 Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google