Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P L A S M O V Á L A M P A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P L A S M O V Á L A M P A."— Transkript prezentace:

1 P L A S M O V Á L A M P A

2 P L A S M O V Á L A M P A Druh elektrického osvětlení.
Pracuje na principu jiskrového výboje v plynu. Používá inertní plyny osmé skupiny, nejčastěji argon. Tlak plynu se pohybuje nejčastěji okolo 0.01 Atm. (cca 1 kPa – 100× méně než ve vzduchu) K jejímu běžnému užívání stačí napětí 230 V~, které je adaptérem převáděno na 5 až 10 V= a následně transformátorem znovu přeměněno až na 20 kV~ o frekvenci až 40 kHz. I přes svůj exotický zjev jsou běžně k dostání v obchodech s osvětlovací technikou.

3 Zmíněné napětí se odvádí na kovovou. elektrodu
Zmíněné napětí se odvádí na kovovou elektrodu. Mezi ní a skleněným povrchem lampy pak vzniká velmi silné elektrické pole. Elektrony urychlené tímto polem se pak sráží s atomy plynu a ionizují je. V místech silné ionizace vznikají krokové kanály, v nichž dochází k excitaci atomů. Při deexcitaci je pak vyzařováno světlo Silné elektrické pole může indukovat elektrický proud a napětí i ve vodičích za nevodivým skleněným povrchem. Při přiložení kovového předmětu k povrchu tedy může dojít i k úrazu elektrickým proudem!

4 Dotkneme-li se lampy rukou, zvýšíme kapacitu
Dotkneme-li se lampy rukou, zvýšíme kapacitu elektrického pole v místě dotyku a krokový kanál vytvoříme okamžitě – jiskrové výboje pak budou směřovat přímo k našim prstům.

5


Stáhnout ppt "P L A S M O V Á L A M P A."

Podobné prezentace


Reklamy Google