Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring II. - přístup na síť.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring II. - přístup na síť."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring II. - přístup na síť Ročník:4. Datum vytvoření:září 2013 Název:VY_32_INOVACE_13.1.19.ELE Anotace: Přístup na síť, rozbor datového rámce. Prezentace je určena pro výuku žáků oboru Telekomunikace. Využitím grafických možností sady Microsoft Office 2010 se materiál stává inovativním zejména přehledností výkladu odborného tématu. Využití multimediálních prostředků zvyšuje názornost výuky, usnadňuje porozumění tématu i u slabších žáků a žáků se SPU, udržuje jejich pozornost, podporuje jejich zájem a aktivitu. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Volný Token v síti Token-Ring volný Token PC A PC D PC C PC B

3 Přístup na síť Na obrázku je zobrazena síť Token-Ring se čtyřmi stanicemi připojenými přes síťové adaptéry. Síťový adaptér (síťová karta) má oddělený přijímač a vysílač. Při požadavku vysílání zprávy ze stanice B do stanice D čeká stanice B, až přijme volný Token. Pak začlení do rámce Tokenu zprávu, změní AC=1 a celý datový rámec odešle.

4 Datový rámec v síti Token-Ring směr přenosu j FSEDkontrolní poledatové pole adresa pole adresa cíleFCAC SD Celý datový rámec může obsahovat 11 Bytů až 16 Bytů dat a takto vypadá jeho struktura:

5 Popis datového rámce za byty SD, AC Tokenu následuje identifikátor typu rámce FC (Frame Control) v podvrstvě MAC následují cílová adresa a zdrojová adresa nastavené na síťových adaptérech stanic v poli dat je uvedena také směrovací informace následuje kontrolní pole o délce 4 B pro zabezpečení dat hodnotou CRC další je koncový omezovač Tokenu ED na závěr pak status rámce FS (Frame Status), jenž informuje, jak byl rámec přijat cílovou stanicí

6 Datový rámec Rámec s daty je předáván po kruhu ze stanice na stanici a každá stanice zjišťuje, zda jsou data adresována pro ni. Nejsou-li data adresována aktivní stanici, pak je celý rámec poslán beze změny další stanici.

7 Datový rámec Adresovaná stanice rozpozná, že je zpráva určena pro ni, zkopíruje si ji do paměti, potvrdí její přijetí v bytu FS a pošle zprávu dál. Další stanice rozpozná přečtenou zprávu, neposílá ji dál a pošle případně jen volný Token. Pokud chce stanice vysílající dál volný Token vysílat, pak může sestavit nový rámec a ten vyslat, protože má právě volný Token, tedy oprávnění k vysílání.

8 Použité zdroje: BOHÁČ, Leoš a Pavel BEZPALEC. Datové sítě: přednášky. 1. vyd. Praha: České vysoké učení technické, 2011, 204 s. ISBN 978-80-01-04694-4 HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2003. ISBN 80-867-0604-4. JANSEN, Horst a Heinrich RÖTTER. Informační a telekomunikační technika. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles, 2004, 399 s. ISBN 80-86706-08-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bronislav Sedláček.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring II. - přístup na síť."

Podobné prezentace


Reklamy Google