Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Jazykové vzdělávání a komunikace Vzdělávací oborAnglický jazyk Tematický okruhArchitecture TémaArchitecture Tematická oblastArchitecture NázevGrammar AutorMgr. Jitka Javorová Vytvořeno, pro obor, ročníkStavebnictví, 2.ročník AnotacePrezentace – Grammar Přínos/cílové kompetenceRozšíření učiva učebnice Opportunities, M 16, Architecture VY_32_INOVACE_18_18

2 Grammar

3 Přímá a nepřímá řeč Přímá: He said: „ I love music.“ Nepřímá: He said that he loved music.

4 Posun časů ve vedlejší větě Přítomný-minulý Minulý-předminulý Předpřítomný-předminulý Will-would Can-could

5 Které časy se neposouvají Předminulý Would

6 I am very happy." He said he was very happy. "I get up at six." He said he got up at six. "I don't like this." He said he didn't like it. "I have to go." He said he had to go. Přítomný čas průběhový - Minulý čas průběhový "I'm waiting for you." He said that he was waiting for me. "It's raining." He said that it was raining. "They aren't listening." He said that they weren't listening. Předpřítomný čas - Předminulý čas "I've seen it twice." He said that he had seen it twice. "She hasn't told me." He said that she hadn't told him. "I've never been there." He said that he'd never been there. Předpřítomný průběhový - Předminulý průběhový "I've been waiting for 2 hours." He said that he had been waiting for 2 hours. "She's been painting." He said that she had been painting. "I haven't been listening to you." He said that he hadn't been listening to me.

7 Minulý čas prostý "I liked pizza." "I was very happy." "I got up at six." "I didn't like it." "I had to go." Minulý čas průběhový "I was waiting for you." "It was raining." "They weren't listening." Předminulý čas "I had seen it twice." Předminulý čas prostý He said that he had liked pizza. He said he had been very happy. He said he had got up at six. He said he hadn't liked it. He said he had had to go. Předminulý průběhový He said that he had been waiting for me. He said that it had been raining. He said that they hadn't been listening. Nemění se! He said that he had seen it twice.

8 Budoucnost s 'WILL' - WOULD "I will help you." He said that he would help me. "She'll pay for that!" He said that she would pay for that. "I won't do it." He said he wouldn't do it. "At 8, she'll be watching a movie." He said that she would be watching a movie at 8. "It will have started by then." He said that it would have started by then. BE GOING TO - WAS/WERE GOING TO "I'm going to watch TV." He said that he was going to watch TV. "I'm not going to study tonight." He said that he wasn't going to study that night.

9 Kromě změny času musíme mít na paměti další nutné změny. První z nich je samozřejmě změna osobních zájmen. Pokud je v přímé řeči slovo 'já', jedná se o člověka který mluví, a změníme-li větu na nepřímou řeč, musíme i toto zájmeno změnit. "I like fish." - He said that he liked fish. I další osobní zájmena podléhají změnám, záleží však vždy na kontextu. Pokud kontext nemáte a pracujete pouze s jednou vytrženou větou, možností převodu je několik. Například: "He doesn't like you." - zde vůbec nevíme, kdo to komu říká a o kom. A proto se vždy musíte zamyslet především nad kontextem.Změnám podlehnou také jakákoliv místní a časová příslovečná určení, která se přímo vztahují k místu a času mluvení. Řekneme-li slovo 'dnes', máme tím na mysli den, ve který danou větu říkáme. Převedeme-li větu do nepřímé řeči, 'dnes' již vůbec nemusí být dnes. Slůvko 'tady' již také nemusí odpovídat místu, na kterém jsme, když nepřímou řeč používáme. Měníme především ta příslovečná určení času a místa, která mají vztah pouze k času a místu, kdy je člověk pronesl (např. nyní, včera, zítra, před rokem apod.) Určitě nebudeme měnit např. rok 1999, protože ten zůstává rokem 1999 ať již o něm mluvíme dnes, nebo kdykoliv jindy.

10 NOW - THEN, AT THAT MOMENT "I want to do it now." He said that he wanted to do it at that moment. "I don't know it now." He said he didn't know it then. TODAY, THIS MONTH... - THAT DAY, THAT MONTH "I've seen her today." He said that he had seen her that day. "I like the weather this year." He said that he liked the weather that year. YESTERDAY, LAST YEAR - THE DAY BEFORE, THE PREVIOUS.... "I saw you yesterday." He said that he had seen me the day before. "Last year was very bad." He said that the previous year had been very bad. TOMORROW, NEXT MONTH - THE FOLLOWING DAY.... "I'll do it tomorrow." He said that he would do it the following day. "I'll go there next summer." He said that he would go there the following summer. AGO - BEFORE "I finished it two days ago." He said that he had finished it two days before. HERE - THERE "There's nobody here." He said that there was nobody there.

11 K posunu nedochází... když je hlavní věta v přítomném čase. Tedy: ' Říká že...' - 'He says that...‚ pokud daný čas, zájmeno a příslovečné určení stále ještě platí a vztahuje se i na čas a místo, kdy používáme nepřímou řeč. Pokud je v přímé řeči slovo 'today' a my ještě ten den používáme nepřímou řeč, i v ní potom zůstane 'today'. He said that he went there yesterday. - Řekl, že tam včera jel (včera z pohledu dneška, tedy dne, kdy tuto větu říkáme my) He said that he had gone there the day before. - Řekl, že tam jel den předtím (než to řekl) Pokud je v přímé řeči čas budoucí, můžeme ho ponechat i v nepřímé řeči, pokud se stále ještě o budoucnost jedná: He said that he will help me. - Řekl, že mi pomůže, t.j. stále čekám pomoc. He said that he would help me. - Řekl, že mi pomůže (a pomohl / ale nepomohl). Pomoc už nečekám. posun z minulého času na předminulý. V současné době je možné věty v minulém čase ponechat v nepřímé řeči beze změny. Pokud by však tím, že v nepřímé řeči ponecháme minulý čas, mohlo dojít k nesprávnému pochopení, je vždy potřeba tento čas převést. A proto ho raději převeďte, nic tím nezkazíte. Některé učebnice toto totiž 'neznají' a mohli byste se tak dopustit zbytečných 'chyb'.

12 Zdroje http://www.helpforenglish.cz/gramatika/r uzne/neprima-rec http://www.helpforenglish.cz/gramatika/r uzne/neprima-rec


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google