Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_22_INOVACE_ANJ-GRAMATIKA-26 Tematický celek (sada): ANJ - GRAMATIKA Téma (název) materiálu: NEPŘÍMÁ ŘEČ Předmět: Anglický jazyk Ročník / Obor studia: 2. – 4. / všechny obory studia Autor / datum vytvoření: Monika Vaidlová / 09.04.2014 Anotace: Žáci se seznámí s nepřímou řečí, jejím tvořením a užitím. Metodický pokyn: Prezentace je určena k výuce a samostudiu. 1

2 Nepřímá řeč [1]

3 Nepřímá řeč je reprodukce přímé řeči nebo přímé otázky po slovesech- say, tell – říci ask – ptát se answer, reply – odpovědět announce, report – oznámit write – psát read - číst Nepřímá řeč

4 want to know – chtít vědět know – vědět learn – dovědět se feel – cítit Věta vedlejší se připojí k větě řídící spojkou that (můžeme ji vynechat). Pořádek slov v nepřímé otázce je stejný jako ve větě oznamovací! Nepřímá řeč

5 POSUNY ČASŮ K posunu nedochází po uvozovacím slovese v čase přítomném, budoucím a předpřítomném. Pokud je v řídící větě sloveso v minulém čase, posouvají se časy v nepřímé řeči podle pravidel o souslednosti časové.

6 A) Přítomný čas se mění v minulý She said: ” I live in London. ” She said she lived in London. Řekla, že bydlí v Londýně. Vyjádření obecně platné pravdy přítomným časem nepodléhá souslednosti! We learnt that five and five are ten. Učili jsme se, že 5 + 5 =10.

7 B)Minulý a předpřítomný čas se mění v předminulý She said: ”I lived in London.” She said she had lived in London. Řekla, že bydlela v Londýně. Minulý čas se nemění v předminulý, je-li udána přesná doba v minulosti. She said: I lived here in 1992. She said she lived here in 1992.

8 C)Budoucí čas se mění v přítomný kondicionál She said: “I´ll live in London.” She said she would live in London. Řekla, že bude bydlet v Londýně.

9 Při změně řeči přímé v nepřímou se mění i určení času a místa. Příklady : here there yesterday the day before.

10 Procvičení 10

11 Převeďte do nepřímé řeči. 1)The tie costs too much.(she) 1)She said the tie cost too much. 2)I´m not looking forward to summer holidays. (she) 2)She said she wasn´t looking forward to summer holidays. 3)I didn´t recognize them. (he) 3)He said he hadn´t recognized them.

12 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Použité zdroje GNARLY, Craig. en.wikipedia.org [online]. [cit. 10.1.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Studying.jpg ZÁBOJOVÁ, Eva; PEPRNÍK, Jaroslav; NANGONOVÁ, Stella. Angličtina pro jazykové školy II.. Praha: Fortuna, 1994, ISBN 80-7168-167-9. [1] BÖHRINGER, Friedrich. http://en.wikipedia.org [online]. [cit. 9.4.2014]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:LippenStudiuhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:LippenStudium1.JPG 12


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google