Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_22_INOVACE_NEJ-GRAMATIKA-20 Tematický celek (sada): Německý jazyk - gramatika Téma (název) materiálu: Slovesa - konjunktiv Předmět: Německý jazyk Ročník / Obor studia: 1. – 4. ročník / všechny obory studia Autor / datum vytvoření: Alena Šulgánová, 1.1. 2012 Anotace: Použití a tvorba konjunktivu Metodický pokyn: Prezentace v powerpointu určena k promítaní na interaktivní tabuli

2

3 V němčině se konjunktiv používá k vyjádření: - podmiňovacího způsobu - přání - přání - nepřímé řeči

4  Konjunktiv préterita v němčině odpovídá českému podmiňovacímu způsobu v přítomném čase.  Tvary konjunktivu préterita se tvoří z tvarů préterita oznamovacího způsobu a koncovek: -e, -est, -e, -en, -et, -en.  U silných, modálních a pomocných sloves dochází k přehlásce kmenové samohlásky.  Slabá slovesa se v konjunktivu préterita používají málo, protože svým tvarem se neliší od tvarů préterita oznamovacího způsobu.

5  Zřídka se také v konjunktivu préterita používají silná slovesa. Výjimkou jsou slovesa: bleiben – ich bliebe – zůstal bych gehen – ich ginge – šel bych lassen – ich ließe – nechal bych kommen – ich käme – přišel bych tun – ich täte – dělal bych Místo konjunktivu préterita se u slabých a silných sloves užívá opisný tvar s würde (kondicionál).

6 Časování modálních sloves v konjunktivu préterita

7 Časování pomocných sloves v konjunktivu préterita

8  Používá se v nepřímé řeči. Pro tvorbu konjunktivu přítomného času se vychází z infinitivu.  Koncovky jsou -e, -est, -e, -en, -et, -en.  1. a 3. osoba jednotného čísla má stejný tvar.  Tvary 1. osoby jednotného čísla a 1. a 3. osoby množného čísla se shodují s tvary v přítomném čase oznamovacího způsobu, pokud jsou tyto tvary pravidelné.  U žádných sloves nedochází k přehlásce, pokud není přehláska již v infinitivu jako u některých modálních sloves. Sloveso sein má v 1. a 3. osobě jednotného čísla tvar bez koncovky -e.

9 Časování sloves v konjunktivu přítomného času

10 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Česko – německý, německo – český slovník, Nakladatelství Olomouc, kolektiv autorů, vydáno v roce 1997, ISBN 80-7182-008-3


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google