Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řešení polohových konstrukčních úloh

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řešení polohových konstrukčních úloh"— Transkript prezentace:

1 Řešení polohových konstrukčních úloh
Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Řešení polohových konstrukčních úloh Řez krychle 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Sestrojte řez krychle ABCDEFGH rovinou α určenou třemi body V, W a Z.
Autor © Tomasz Nogol

3 (Kliknutím na obrázek vpravo spustíte interaktivní konstrukci.)
Porovnejte Vaše řešení s řešením, které bude promítáno na tabuli. Postupovali jste stejně, nebo jste ke konstrukci využili jiných průsečíků? (Kliknutím na obrázek vpravo spustíte interaktivní konstrukci.) Klikněte na návod.  Autor © Tomasz Nogol

4 Leží-li dva různé body roviny řezu v rovině stěny, leží tam i jejich spojnice.
Průsečnice roviny řezu s dvěma rovinami stěn, které jsou rovnoběžné, jsou rovnoběžné přímky. Průsečnice rovin stěn, které mají společnou hranu s rovinou řezu, a přímka, v níž leží společná hrana, se protínají v jednom bodě. Jaké věty a důsledky vět (vlastnosti) jste při konstrukci využili? Ve které části konstrukce? Popište! Zapište všechny (pokud existují) rovnoběžné úsečky tvořící stranu řezu. Jaký geometrický útvar může být průnikem roviny a krychle? Vymodelujte ho na počítači – změnou polohy bodů V, W, Z.

5 Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk
Použitá literatura: Pomykalová, Eva: Matematika pro gymnázia - Stereometrie. 2. vyd. Praha: Prometheus, s. ISBN  Použité obrázky: Obrazovky z programu Geogebra Autor © Jaroslav Zavadil.


Stáhnout ppt "Řešení polohových konstrukčních úloh"

Podobné prezentace


Reklamy Google