Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vlastnosti trojúhelníku Střední příčky trojúhelníku.

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Střední příčka trojúhelníku Střední příčka je spojnice středů dvou stran.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Konstrukce střední příčky trojúhelníku Základem konstrukce středních příček je „nalezení“ středů stran pomocí konstrukce os úseček (stran). Poté následuje postupné spojení středů dvou příslušných stran.

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Střední příčka trojúhelníku Střední příčka je úsečka, jejímiž krajními body jsou středy dvou stran (vzdálenost středů dvou stran). Protože trojúhelník má tři vrcholy a k nim existují tři kombinace dvojic středů stran, má, jak bylo vidět i na předcházejícím snímku, i tři střední příčky. Střední příčky se označují malým písmenem s s dolním indexem příslušné strany.

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vlastnosti středních příček trojúhelníku Už vás na předcházejících snímcích napadlo, jaké vlastnosti střední příčky mají? Pokud ne, dám vám ještě jednu možnost. Střední příčka je rovnoběžná s příslušnou stranou (např. s c se stranou c). Její velikost je rovna polovině velikosti této strany. p q..

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Vlastnosti středních příček trojúhelníku Střední příčky rozdělují trojúhelník na čtyři shodné trojúhelníky. 12 3 4

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Pár příkladů k procvičení – příklad č. 1: Sestrojte střední příčky trojúhelníku ABC, je-li a = 7 cm, b = 6 cm, c = 45 mm. Až budete hotovi nebo když si nebudete vědět rady, klikněte a ukážu vám postup.

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Pár příkladů k procvičení – příklad č. 1: Sestrojte střední příčky trojúhelníku ABC, je-li a = 7 cm, b = 6 cm, c = 45 mm.

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Pár příkladů k procvičení – příklad č. 2: Sestrojte střední příčky trojúhelníku ABC, je-li a = 5 cm,  = 120°, b = 45 mm. Až budete hotovi nebo když si nebudete vědět rady, klikněte a ukážu vám postup.

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Pár příkladů k procvičení – příklad č. 2: Sestrojte střední příčky trojúhelníku ABC, je-li a = 5 cm,  = 120°, b = 45 mm.

11 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Pár příkladů k procvičení – příklad č. 3: Sestrojte střední příčky trojúhelníku ABC, je-li b = 5 cm,  = 50°,  = 60°. Až budete hotovi nebo když si nebudete vědět rady, klikněte a ukážu vám postup.

12 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Pár příkladů k procvičení – příklad č. 3: Sestrojte střední příčky trojúhelníku ABC, je-li b = 5 cm,  = 50°,  = 60°.

13 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Pamatuj si! Střední příčka je úsečka spojující středy dvou stran trojúhelníku (vzdálenost středů dvou stran). To znamená: Střední příčka trojúhelníku s a je úsečka spojující středy stran b a c, střední příčka s b je úsečka spojující středy stran a a c a střední příčka s c je úsečka spojující středy stran a a b.


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google