Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 Integrované zesilovače
OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-2-014

3 Integrované zesilovače
Pokrok v technologii výroby polovodičových součástek umožňuje stále zlepšovat parametry zapojení základních elektronických zařízení a přitom zmenšovat jejich rozměry. Mezi tato elektronická zařízení patří i zesilovače všech kategorií. Mnoho výrobců integrovaných obvodů uvedlo na trh různé druhy zesilovačů. Nejvíce se používají zesilovače v podobě integrovaných obvodů v zařízeních spotřební elektroniky a měřící techniky.

4 Integrované zesilovače
Firemní literatura výrobců integrovaných obvodů obsahuje kromě přehledu parametrů integrovaných obvodů také doporučená zapojení pro různé použití daného typu. Z těchto příkladů je vidět, do jaké míry lze měnit způsob zapojení integrovaného obvodu. S vyšším stupněm integrace se obvykle zmenšuje počet alternativních zapojení a dostáváme se tak k jednoúčelovým integrovaným obvodům, pro které výrobce předepisuje úplné zapojení na kterém nelze nic měnit.

5 Integrované zesilovače
S vývojem technologie integrovaných obvodů vznikla celá řada typů, které jsou vhodné pro použití v elektroakustice. Zpočátku to byly jednoduché integrované obvody, na kterých byla ověřována technologie sériové výroby. Mezi takovéto jednoduché typy patří např. integrovaný obvod MAA435, který obsahoval 3 tranzistory a lze jej použít v různých zapojeních. Dá se použít především jako nízkofrekvenční zesilovač malého výkonu (předzesilovač).

6 Integrované zesilovače
Obr. 1 Výkonový zesilovač s integrovaným obvodem MAA435 a komplementární dvojicí výkonových tranzistorů

7 Integrované zesilovače
S vývojem integrovaných obvodů byly vytvořeny i výkonové monolitické integrované obvody. Příkladem takového obvodu je integrovaný obvod s označením MBA810. Jedná se o nízkofrekvenční výkonový zesilovač s maximálním výkonem 5W. Tento integrovaný obvod je využíván jako koncový stupeň nízkofrekvenčního zesilovače v různých zařízeních spotřební elektroniky.

8 Integrované zesilovače
Obr. 2 Výkonový nízkofrekvenční zesilovač s integrovaným obvodem MBA810

9 Integrované zesilovače
Postupem času byly vytvořeny i nízkofrekvenční výkonové zesilovače na bázi operačních zesilovačů. Příkladem takového zesilovače s výstupním výkonem 20W je zapojení s integrovaným obvodem MDA2020. Zesilovač používá symetrické napájecí napětí a vyznačuje se výbornými vlastnostmi.

10 Integrované zesilovače
Obr. 3 Nízkofrekvenční výkonový zesilovač s integrovaným obvodem MDA2020

11 Integrované zesilovače
Nízkofrekvenční zesilovače se vyrábějí ve dvou základních provedeních. Kromě jednokanálového monofoního provedení se používá i zapojení dvoukanálové, které se využívá ve stereofonii. V tom případě se v jednom integrovaném obvodu nacházejí dva kompletní zesilovače.

12 Integrované zesilovače
Kromě zapojení nízkofrekvenčních zesilovačů se integrované zesilovače využívají i rozhlasové a televizní technice. Tam se používají jako: mezifrekvenční zesilovače, modulátory a demodulátory signálů, oddělovače synchronizačních impulsů apod.

13 Integrované zesilovače
Příkladem mezifrekvenčního zesilovače určeného pro rozhlasové a televizní přijímače je integrovaný obvod MAA661, jehož blokové schéma je na obr.4.

14 Integrované zesilovače
Obr. 4 Blokové schéma integrovaného obvodu MAA661

15 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

16 Literatura J. Chlup, L. Keszegh: Elektronika pro silnoproudé obory, SNTL Praha 1989 M. Bezděk: Elektronika I, KOPP České Budějovice 2002 Konstrukční katalog lineárních integrovaných obvodů, TESLA Elektronické součástky, Rožnov pod Radhoštěm 1980


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google