Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Paměti OB21-OP-EL-ELN-JANC-U-3-013

3 Paměti  Významnou úlohu v mnoha číslicových zařízeních, zvláště pak v počítačích mají paměti informací, které mají podobu posloupnosti dvojkových číslic 0 a 1.  Dnes se nejvíce používají paměti polovodičové.  Jako elementární paměťový člen se používá bistabilní klopný obvod, jehož dvěma fyzikálně dobře odlišným stavům můžeme přiřadit hodnoty číslic 0 a 1 dvojkové číselné soustavy.  Jedním bistabilním klopným obvodem tak můžeme elektronicky realizovat paměť jednoho řádu dvojkových čísel – jednoho bitu informací.

4 Paměti  Vhodnou sestavou bistabilních klopných obvodů získáme paměť o větším počtu bitů.  Osm bitů se označuje jako byte (čte se bajt), nazývá se také slabika nebo osmbitové slovo.  Paměťové členy se obvykle sestavují do pravidelných řad a sloupců – do paměťové matice.  Použitím kombinačních logických obvodů lze umožnit zápis i čtení nebo pouze čtení z libovolného paměťového členu (paměťové buňky, místa paměti).

5 Paměti  Polovodičové paměti se vyrábějí jako integrované obvody. Podobně jako jiné číslicové integrované obvody mohou být paměti bipolární a unipolární.  Polovodičová paměť, která umožňuje čtení i zápis informace do libovolného místa v paměti se označuje jako paměť typu RAM.  Charakteristickým rysem pamětí RAM je skutečnost, že po vypnutí napájecího zdroje jsou všechny zaznamenané informace ztraceny.

6 Paměti  Unipolární paměti RAM se dělí na:  statické,  dynamické.  Dynamické paměti vyžadují obnovování informace v nich uložené (tzv. refresh) a jsou vybavovací doba je větší jako u pamětí statických. Jsou však méně náročné na elektrickou energii.

7 Paměti  Polovodičová paměť, která umožňuje jen čtení informace zaznamenané v paměti se označuje jako paměť typu ROM.  Informace zaznamenané v paměti ROM jsou trvalé, nelze je změnit a zůstávají zachovány i po přerušení napájení.  Informace ukládá do paměti výrobce paměti a uživatel už je nemůže měnit.

8 Paměti  Jinou skupinu trvalých pamětí představují paměti PROM a EPROM.  Paměť PROM umožňuje záznam trvalých informací přímo uživatelem. Jednou zaznamenané informace už nelze změnit.  Paměť EPROM umožňuje jak záznam, tak občasnou změnu trvalých informací uživatelem.

9 Paměti  Při požadavku změny obsahu paměti EPROM se rentgenovým nebo ultrafialovým zářením vymaže celá paměť.  Potom lze zaznamenat nové trvalé informace.  Takové paměti mají svůj elektronický obvod uložený pod průhledným okénkem.

10 Paměti  Moderní polovodičové paměti používají i další moderní konstrukce jako EEPROM, FLASHPROM, WRAM, RDRAM, SDRAM a DDR SDRAM.  Kapacita pamětí RAM i ROM se dnes pohybuje od řádu kilobytů až do řádu terabytů.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  J. Chlup, L. Keszegh: Elektronika pro silnoproudé obory, SNTL Praha 1989  M. Bezděk: Elektronika I, KOPP České Budějovice 2002


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google