Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Invertory OB21-OP-EL-CT-JANC-M-2-012

3 Invertory  Invertory jsou logické členy, které realizují logickou funkci negace. Je to funkce jedné logické proměnné daná rovnicí:

4 Invertory  Na výstupu invertoru je tedy opačná hodnota jako je na jeho vstupu.  Vstupní hodnotě logická nula odpovídá výstupní hodnota logická jedna a vstupní hodnotě logická jedna odpovídá výstupní hodnota logická nula.  Invertory mohou být realizovány pomocí různých technologií.  Nejčastěji bývají realizovány elektronicky v podobě integrovaných obvodů.

5 Invertory  U těchto obvodů jsou logické stavy logické nuly a logické jedničky kódovány napětím.  Používá se tzv. kladná logika, kdy nižší úrovni logické nuly odpovídá nižší úroveň napětí a vyšší úrovni logické jedničky odpovídá vyšší úroveň napětí.  Mezi nejpoužívanější technologie dnes patří technologie TTL a CMOS.

6 Invertory  Dříve se používaly i jiné technologie jako např. elektromechanická, kdy byla funkce invertoru realizována pomocí rozpínacích kontaktů relé.  I dnes se můžeme v automatizačních obvodech setkat i s pneumatickými obvody, kdy nositelem informace je tlak v pneumatickém obvodě.

7 Invertory  Na obr. 1 je provedení invertoru z diskrétních součástek.  Logické 1 odpovídá napětí 12V a logické 0 napětí 0V.  Odpory R3, R4 a R5 jsou vypočteny tak, aby byla splněna logická funkce.

8 Invertory Obr. 1 Invertor z diskrétních součástek

9 Invertory  Pokud je na vstup X přivedeno napětí +12V (logická 1) je napětí v bodě B dostatečně velké a tranzistor je v nasyceném stavu, t.j je otevřen a na výstupu Y je napětí blízké 0V (logická 0).  Nulové napětí (logická hodnota 0) přivedené na vstup X dává v bodě B nulové napětí a tranzistor je tak uzavřen a na jeho výstupu je napětí blízké +12V (logická 1).

10 Invertory  Logické obvody z diskrétních součástek byly vyvinuty pro počítače a logické systémy okolo roku 1960.  Tato technologie diskrétních součástek byla dražší a mnohem méně spolehlivější než integrované obvody.  Dnes se tato technologie již nepoužívá.

11  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura  Antošová M, Davídek V.: Číslicová technika, KOPP České Budějovice 2008  Bernard J., Hugon J., Le Covec R.: Od logických obvodů k mikroprocesorům I, SNTL Praha 1982


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google