Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-EL-CT-JANC-M-3-012
Počitadlo OB21-OP-EL-CT-JANC-M-3-012

3 Čítač s LED displejem Zapojení čítače s LCD displejem

4 Čítač s LED displejem Toto zařízení je určené k počítání čehokoliv. Od počítání otáček až po nejrůznější počítání impulsů. Zapojení obsahuje čítač sestavený z integrovaných obvodů Tento integrovaný obvod obsahuje 4 JK klopné obvody a několik logických členů NAND a je možné je využít současně jako dělič dvěma a dělič pěti.

5 Čítač s LED displejem Dělič dvěma je realizován prvním klopným obvodem a dělič pěti dalšími třemi klopnými obvody. Vnějším propojením výstupu a prvního klopného obvodu na vstup B druhého klopného obvodu získáme dělič deseti anebo čítač modulo 10.

6 Čítač s LED displejem Signál je přiváděn na vstup A čítače Ten posílá vstupní signál dále v BCD kódu ze svých výstupů a, b, c, d do převodníku D147. Převodník dále rozsvěcuje jednotlivé segmenty sedmisegmentového displeje.

7 Čítač s LED displejem Zařízení není nutné nijak nastavovat a pracuje na první zapojení. Tlačítkem Reset se celý čítač vynuluje a počítá znovu od nuly. Můžeme použít jakýkoli LED displej. Jelikož se jedná o obvody TTL musí být napájecí napětí přesně 5V. Čítač obsahuje 4 dekády a dokáže tak počítat impulsy od 0 do 9999.

8 Třímístné počitadlo

9 Napájecí napětí a logické úrovně jednotlivých technologií
Třímístné počitadlo TTL, TTL-LS, TTL-ALS, CMOS-HCT CMOS CMOS-HC Napájecí napětí 4,8V-5,2V 3V-18V 3V-8V Logická úroveň „0" Vstupní 0V-0,8V 0-20% napájecího napětí Výstupní 0V-0,4V Logická úroveň „1" 2V-napájecí napětí 80-100% napájecího napětí 2,4V-napájecí napětí Napájecí napětí a logické úrovně jednotlivých technologií

10 Třímístné počitadlo Zapojení jedné dekády elektronického počitadla realizovaného obvody CMOS

11 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Jančařík

12 Literatura Konstrukční katalog polovodičových součástek TESLA, logické integrované obvody, TESLA Rožnov pod Radhoštěm 1982 J. Bernard, J. Hugon, R. Le Corvec: Od logických obvodů k mikroprocesorům I


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google