Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vesnice Valašská Polanka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vesnice Valašská Polanka"— Transkript prezentace:

1 Vesnice Valašská Polanka
Stručná historie obce Valašská Polanka je starobylá obec s historií spadající do poloviny 14. století. První písemná zmínka byla objevena v listině papežské kurie z roku 1361, podle níž patřila klášteru ve Vizovicích. Obec ležela na rušné cestě, vedoucí ze Vsetína do Brumova a dále do Uher. poloha obec Valašská Polanka je rozložena v údolí říčky Senice, asi 10 km od Vsetína a 30 km od krajského města Zlín. Západní část katastru na levém břehu Senice je na úpatí Vizovických vrchů, pravý břeh je již součástí Javorníků. počet obyvatel: 1328 starosta : Josef Daněk Katastrální výměra: 1240 ha

2 památky Kultura a tradice Kostel sv. Jana Křtitele byl postaven v roce , a spolu s ním byla postavena i fara a triviální škola. Stavební materiál věnoval majitel vsetínského panství hrabě Jan Illésházy. Stavba kostela se neobešla bez komplikací, když došlo ke zřícení části jeho klenby. Z roku 1779 pochází i kamenný kříž s podstavcem a znakem Illésházyů. Valašská Polanka žije bohatým kulturním životem. Ze zajímavých akcí je to například pořádání tradičních starovalašských dožínek, které jsou v obci organizovány jednou za tři roky vždy předposlední prázdninovou neděli v srpnu. Jedná se o kulturní pásmo dochované z kroniky obce, které je staré více jak 100 let. V obci se zachovalo masopustní vodění medvěda a mikulášský průvod masek a družiny Mikuláše která dětem do domácností roznáší dárky.

3 Zajímavosti: Dne 28. dubna 1780 projížděl Polankou císař Josef II., který za obcí kvůli rozvodněným potokům musel zabočit do Seninky a odtud přes Rokytnici přijel na noc do vsetínského zámku. Ve chvíli jeho příjezdu, asi v 9 hodin večer, vhodil do císařova kočáru místní tkadlec a knihař Jan Aron Bubela žádost 25 valašských obcí o náboženskou svobodu. Císař přijal žádost laskavě a slíbil podavatelům svou ochranu. Petice se stala jedním z impulzů k vydání tolerančního patentu (1781), kterým bylo poddaným povoleno vyznávání evangelické víry. Památným dnem se pro Polanku stal 26. červen 1924, kdy obcí projížděl na Slovensko prezident T. G. Masaryk. zástupy lidu zdravily presidenta, který volným tempem projížděl obcí.

4 informace Na školní docházku využívají děti v obci základní školu vyššího stupně a mateřská škola slouží pro mladší děti. Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní hřiště a další sportoviště. Dále bychom v obci našli knihovnu, kostel a hřbitov. V obci Valašská Polanka má ordinaci jeden praktický lékař a jeden zubař. Z další občanské vybavenosti je zde rovněž poštovní úřad. Možnosti trávení dovolené Vhodné jsou podmínky pro nenáročnou pěší turistiku, projížďky na horských kolech, v zimě zimní túry na běžkách či návštěvy lyžařských vleků v sousedních obcích Lužná, Pozděchov a Seninka. Ve vesnici se nachází Restaurace "U Fusků"umístěna v Kulturním domě ,dále restaurace Galánečka a hospoda U Pavlíků.

5 Kulturní dům Valašská Polanka
Kulturní zařízení obce Valašská Polanka je vybaveno sálem s kapacitou 300 osob k sezení a zasedací místností s kapacitou 50 osob k sezení. Umístěna je zde rovněž restaurace, která poskytuje stravovací služby pro celou tuto uvedenou kapacitu osob, včetně vlastní kapacity v restauraci o počtu cca 40 osob zš Valašská polanka V Polance vznikla první škola roku Byla to církevní jednotřídní triviální škola (vyučovalo se čtení, psaní, počty a náboženství), postavená nákladem stavovského fondu na gruntě Matěje Krčka. Dnes na jejím místě stojí budova mateřské školy.

6


Stáhnout ppt "Vesnice Valašská Polanka"

Podobné prezentace


Reklamy Google