Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Rajhrad a současnost Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Rajhrad a současnost

3 Rajhrad a současnost Rajhrad je město ležící na pravém břehu řeky Svratky, asi 12 km jižně od centra Brna. Kolem severozápadního okraje města prochází rychlostní komunikace vedoucí z Brna do Vídně. Rajhradem prochází železniční trať vedoucí z Brna do Břeclavi. V Rajhradě se křižuje Brněnská vinařská cyklostezka s dálkovou cyklotrasou Jihlava – Český Těšín. Kolem východního okraje města byl vybudován Vojkovický náhon plněný vodou z řeky Svratky.

4 Rajhrad a současnost Současným starostou je František Ondráček.
Počet obyvatel k je 3059. Rajhrad byl jmenován městem. Hlavní ulicí je ulice Masarykova, na níž najdeme řadu obchodů a obchůdků, Českou poštu, Českou spořitelnu, lékárnu, drogerii Sapas, kola Minařík, papírnictví a školní potřeby, potraviny U Sedláčků, kadeřnictví, studio Relax, zdravotní středisko, galanterii a řadu dalších.

5 Rajhrad a současnost Znak a vlajka Rajhradu

6 Rajhrad a současnost V Rajhradě existuje fungující mužský klášter tvořící centrum benediktinského opatství Rajhrad. V komplexu budov kláštera sídlí Státní okresní archív Brno-venkov a Památník písemnictví na Moravě, které patří pod Muzeum Brněnska. Je tu také ženský klášter Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova, při kterém funguje Dům léčby bolesti sv. Josefa (hospic).

7 Rajhrad a současnost Rajhradský klášter Benediktinů

8 Rajhrad a současnost Ženský klášter sester Těšitelek s hospicem

9 Rajhrad a současnost Školy
V Rajhradě fungují dvě budovy základní školy. "Dolní" škola (1.-3. třída) leží uprostřed ulice Masarykova hned vedle hřbitova, naproti rozestavěnému sídlišti Klášterní dvůr. "Horní" škola (4.-9. ročník) leží na ulici Havlíčkova v klidné čtvrti sídlišť a malých rodinných domů s neoficiálním názvem Matlaška. Zde se také nachází mateřská škola. V Rajhradě také funguje velmi známá Střední odborná škola zahradnická a Střední odborné učiliště Rajhrad.

10 Rajhrad a současnost Při ZŠ Rajhrad pracuje Školní klub, který nabízí žákům mnoho zajímavých kroužků.

11 Rajhrad a současnost ZŠ Rajhrad, Masarykova ZŠ Rajhrad, Havlíčkova

12 Rajhrad a současnost Zájmové a sportovní organizace
R.A.F.K. -Rajhradský Atleticko-Fotbalový Klub. Místní Sokol vede několik oddílů-nejstarší ženy, tenisový oddíl, oddíl volejbalu, šachový oddíl, … Moravská šermířská skupina Asmodeus-pořádá každoročně Šermířskou show. Vodácký oddíl Rybářský oddíl Skautský oddíl Občanské sdružení Kalamajka Záchranná stanice dravých ptáků

13 Rajhrad a současnost Pamětihodnosti: Benediktinský klášter v Rajhradě
Kostel Povýšení svatého Kříže Kostel Božského srdce Páně Stará rajhradská pila Rajhradský mlýn Pomník generála Kozyra

14 Rajhrad a současnost Otázky: 1.Kolik kilometrů od Brna leží Rajhrad? 2.Kdo je současným starostou? 3.Ve kterém roce byl Rajhrad jmenován městem? 4.Jaké kláštery tu najdeme? 5.Jaké služby jsou v Rajhradě? 6.Které zájmové a sportovní organizace tu pracují? Otázka pro chytré hlavy: Kolik má v současnosti Rajhrad obyvatel?

15 Rajhrad a současnost Zápis:
-Rajhrad je město ležící na pravém břehu řeky Svratky, asi 12 km jižně od centra Brna -prochází tudy železniční trať vedoucí z Brna do Břeclavi -vede tu rychlostní komunikace vedoucí z Brna do Vídně - současným starostou je František Ondráček - počet obyvatel k je 3059 - Rajhrad byl jmenován městem -najdeme tu řadu různých obchodů a služeb pro obyvatele -pracuje tu řada zájmových a společenských organizací a kroužků -najdeme tu mužský klášter benediktinů, v jehož areálu se nachází Státní okresní archív Brno-venkov a Památník písemnictví na Moravě -je tu také ženský klášter sester Těšitelek s Hospicem

16 Rajhrad a současnost Zápis: -k návštěvě láká i mnoho památek:
Benediktinský klášter v Rajhradě Kostel Povýšení svatého Kříže Kostel Božského srdce Páně Stará rajhradská pila Rajhradský mlýn Pomník generála Kozyra

17 Rajhrad a současnost Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rajhrad
kraj/okres-brno- venkov/rajhrad/kategorie/historie-a-umeni/ Vše platné k

18 konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google