Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Rakousko Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

2 Rakousko Znak Vlajka

3 Rakousko Oficiální název zní Republika Rakousko.
Rakousko je vnitrozemská federativní republika ležící ve střední Evropě. S ČR sousedí na severu. Skládá se z 9 spolkových zemí. V minulosti bylo spolu s Českem a dalšími zeměmi součástí velkého soustátí- habsburské monarchie. Rakousko je neutrální zemí, není členem NATO ani jiného vojenského spolku. Je členem EU a OSN.

4 Rakousko V Rakousku žije okolo osmi milionů obyvatel.
Úředním jazykem je němčina. Oficiální měnou je 1 euro. Hlavním městem je Vídeň, která leží na řece Dunaj a má asi 2 miliony obyvatel. Další významná města jsou Linec, Salcburk, Gratz, Insbruck. České pojmenování Rakousko pochází od pohraničního hradu Ratgoz, jehož název čeští obchodníci zkomolili na Rakús (nebo Rakuš) a pak podle něj pojmenovali celou zemi.

5 Rakousko Rakousko a sousední státy

6 Rakousko Vídeň

7 Rakousko Zajímavosti o Vídni
Prater-starodávný lunapark s proslulým ruským kolem. Schönbrunn-zdaleka nejskvostnější z mnoha habsburských paláců, k němuž patří překrásné zahrady, lesy, fontány, bludiště, skleníky a zoo. Fiakry-po Vídni se můžete projet fiakrem. Mozarthaus-dům, ve kterém žil a tvořil známý hudební skladatel.

8 Rakousko Wolfgang Amadeus Mozart

9 Rakousko Povrch Více než polovinu území Rakouska pokrývají velehory Alpy. Velké nížiny leží na východě podél Dunaje. Na severu se rozprostírají vrchoviny. Celá třetina Rakouska je pokryta lesy.

10 Rakousko Rakouské Alpy

11 Rakousko Vodstvo Od západu k východu protéká Rakouskem řeka Dunaj, která je využívána pro říční dopravu. Na Dunaji leží Vídeň a Linec-průmyslové město. Zemědělství V Podunají a Vídeňské pánvi se pěstuje cukrovka, kukuřice, ječmen, pšenice, zelenina, ovoce, vinná réva. V horách = horské pastvinářství = chov ovcí a skotu na mléko i na maso na kvalitních pastvinách.

12 Rakousko Alpské zemědělství

13 Rakousko Průmysl Rakousko má rozmanité, ale většinou nedostatečné nerostné zdroje. Země je největším světovým producentem magnezitu. Téměř 3/4 elektřiny vyrobí hydroelektrárny, které využívají horských toků s prudce tekoucí vodou. Významná je těžba soli v Solné komoře nedaleko města Salcburku. Těžbu dřeva využívá dřevozpracující průmysl.

14 Rakousko Hydroelektrárny

15 Rakousko Otázky: 1.Kde leží Rakousko? 2.Z kolika spolkových zemí se skládá? 3.Jaké je hlavní město? 4.Jaké velehory jsou v Rakousku? 5.Která velká řeka tudy protéká? Otázka pro bystré hlavy: Jak se jmenuje hudební skladatel na obrázku?

16 Rakousko Wolfgang Amadeus Mozart

17 Rakousko Zápis: Oficiální název zní Republika Rakousko.
Rakousko je vnitrozemská federativní republika ležící ve střední Evropě. S ČR sousedí na severu. Skládá se z 9 spolkových zemí. V minulosti bylo spolu s Českem a dalšími zeměmi součástí velkého soustátí- habsburské monarchie. Rakousko je neutrální zemí, není členem NATO ani jiného vojenského spolku. Je členem EU a OSN. V Rakousku žije okolo osmi milionů obyvatel. Úředním jazykem je němčina.

18 Rakousko Hlavním městem je Vídeň, která leží na řece Dunaj a má asi 2 miliony obyvatel. Další významná města jsou Linec, Salcburk, Gratz, Insbruck. Povrch Více než polovinu území Rakouska pokrývají velehory Alpy. Velké nížiny leží na východě podél Dunaje. Na severu se rozprostírají vrchoviny. Celá třetina Rakouska je pokryta lesy. Vodstvo Od západu k východu protéká Rakouskem řeka Dunaj, která je využívána pro říční dopravu. Na Dunaji leží Vídeň a Linec-průmyslové město.

19 Rakousko Zemědělství V Podunají a Vídeňské pánvi se pěstuje cukrovka, kukuřice, ječmen, pšenice, zelenina, ovoce, vinná réva. V horách = horské pastvinářství = chov ovcí a skotu na mléko i na maso na kvalitních pastvinách. Průmysl Země je největším světovým producentem magnezitu. Téměř 3/4 elektřiny vyrobí hydroelektrárny, které využívají horských toků s prudce tekoucí vodou. Významná je těžba soli v Solné komoře nedaleko města Salcburku. Těžbu dřeva využívá dřevozpracující průmysl.

20 Rakousko Prameny: zajimavosti _Mozart Vlastivěda 5 učebnice pro 5. ročník ZŠ Česká republika jako součást Evropy Vše platné k

21 Konec


Stáhnout ppt "Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google