Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná"— Transkript prezentace:

1 Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
SOUSEDNÍ STÁTY ČR RAKOUSKO Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/8_459

2 Anotace: Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru podstatné věci zopakují a udělají zápis. Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup: Žák se podrobněji seznámí se sousedními zeměmi ČR – povrch, vodstvo, hlavní město, zajímavá místa Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: Rakousko Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem, kvízem a tajenkou. Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: let (4.-5. ročník)

3

4 Rakousko bylo v minulosti spolu s Českou republikou a dalšími zeměmi součástí velkého soustátí zvaného habsburská monarchie.

5 Základní údaje: Obyvatelstvo - v Rakousku je téměř 8 milionů obyvatel.
Hlavní město - VÍDEŇ Úřední jazyk – němčina Další velká města (vyhledej na mapě) Linec Salzburg Graz Innsbruck

6 Povrch Většinu území Rakouska pokrývají velehorské Alpy, na východě se rozprostírá nížina a na severu vrchoviny. Celá třetina povrchu je porostlá lesy. Největší horou je Grossglockner (3797 m n m.)

7 Vodstvo Od západu k východu protéká řeka Dunaj využívaná pro říční dopravu. Na Dunaji leží průmyslové centrum Linec a hlavní město Vídeň s mnoha historickými památkami.

8 Zemědělství a průmysl    Halstatt na jihu Solné komory Zemědělství se daří pouze v okolí Vídně a v nížině na východě země. Pěstují se obiloviny, zelenina, ovoce a vinná réva. V podhorských oblastech jsou pastviny pro hospodářská zvířata. Téměř polovinu území pokrývají lesy, které využívá dřevozpracující průmysl. S výjimkou soli, která se těží v Solné komoře u Salcburku, musí tento hospodářsky významný stát většinu surovin dovážet. Horské toky s prudce tekoucí vodou jsou vhodné pro výrobu elektriké energie ve vodních elektrárnách.

9 Oblíbené turistické cíle:
Do země ročně přijíždí mnohem více turistu než je počet obyvatel Rakouska. Lákají je Alpy s neporušenou přírodou, krásná jezera a vybavená sportovní střediska. Mnoho turistů obdivuje památky hlavního města Vídeň a města Salcburk, kde se narodil velký hudební genius Wolfgang Amadeus Mozart.

10 SHRNUTÍ: Zkus doplnit:
V Rakousku žije téměř ___ milionů obyvatel, kteří mluví _________. Většinu území pokrývají velehory ______. Územím státu protéká splavný ________, na němž leží hlavní město Rakouska ________. Sůl se těží nedaleko historického města _______. Lesy využívá ______________ průmysl. V horských oblastech je rozšířen chov ________. 8 německy Alpy Dunaj Vídeň Salcburk dřevozpracující dobytka

11 Použité zdroje: Europe_countries_map_cs. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Vlastivěda 5: Česká republika jako součást Evropy. Nový Malín: Nová škola, s.r.o., ISBN X Vlajka Rakouska. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Znak Rakouska. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Grossglockner. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Vídeň. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Salcburk. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Wolfgangseee. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná"

Podobné prezentace


Reklamy Google