Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Amálie Ondrá č ková. Obsah  a, Základní údaje  b, Historie  c, Základní škola a knihovna  d, Pamětihodnosti  e, Zajímavosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Amálie Ondrá č ková. Obsah  a, Základní údaje  b, Historie  c, Základní škola a knihovna  d, Pamětihodnosti  e, Zajímavosti."— Transkript prezentace:

1 Amálie Ondrá č ková

2 Obsah  a, Základní údaje  b, Historie  c, Základní škola a knihovna  d, Pamětihodnosti  e, Zajímavosti

3 a, Základní údaje  Poloha: Obec Valašská Polanka je rozložena v údolí říčky Senice, asi 10 km od Vsetína a 30 km od krajského města Zlín.  Počet obyvatel: 1347 (1. ledna 2006)  Nadmořská výška: 378 m.n.m. - 711 m.n.m.

4 b, Historie 1  Polanka je starobylá obec, jejíž historie spadá do poloviny 14. století. První písemná zmínka o ní je v listině papežské kurie z roku 1361, podle níž patřila klášteru ve Vizovicích. Obec ležela na rušné cestě, vedoucí ze Vsetína do Brumova a dále do Uher. Pustošení při turecko- tatarském vpádu roku 1663 se nevyhnula ani Polanka - zahynulo při něm asi 100 lidí a bylo vypáleno 22 domů.

5 b, Historie 2 Dne 28. dubna 1780 projížděl Polankou císař Josef II., který za obcí kvůli rozvodněným potokům musel zabočit do Seninky a odtud přes Rokytnici přijel na noc do vsetínského zámku. Ve chvíli jeho příjezdu, asi v 9 hodin večer, vhodil do císařova kočáru místní tkadlec a knihař Jan Aron Bubela žádost 25 valašských obcí o náboženskou svobodu. Císař přijal žádost laskavě a slíbil podavatelům svou ochranu.

6 b, Historie 3  Od svého vzniku měla obec zemědělský charakter, významné bylo formanství, podomácku se vyráběly šindele, křiváky (nože), plátno, dřevěné uhlí. Těžký životní úděl a bída přinutila mnoho lidí z Valašska hledat živobytí až v Americe. V roce 1881 odjelo za moře také 18 občanů z Polanky. Na frontách 1. světové války bojovalo 163 polanských mužů, z nichž devět vstoupilo do československých legií. Památným dnem se pro Polanku stal 26. červen 1924, kdy obcí projížděl na Slovensko prezident T.G. Masaryk.

7 c, Základní škola a knihovna  V Polance vznikla první škola roku 1778. Byla to církevní jednotřídní triviální škola (vyučovalo se čtení, psaní, počty a náboženstvíV této škole se vyučovalo až do roku 1974, kdy byla otevřena nová moderní škola s 18 učebnami a veškerým potřebným zázemím. Strohý vzhled původní stavby byl v roce 1997 doplněn střešní nástavbou mimoškolního pavilonu s 10 byty pro mladé rodiny. V roce 1921 byla v obci zřízena obecní knihovna, prvním knihovníkem byl učitel Jaroslav Fajkus. Už koncem prvního roku měla knihovna 86 knih, 43 čtenářů a 256 výpůjček. V dalších letech se knižní fond rozšiřoval, v letech 1967 - 1996 byla naše knihovna střediskovou, dnes je opět pouze místní. Od roku 2001 je knihovna připojena k Internetu a během půjčovní doby mohou zájemci využívat tohoto připojení.

8 d, Pamětihodnosti 1 Dřevěný kříž nad vlakovým nádražím. Postaven byl v bouřlivém roce 1948. Obnoven na přelomu století na památku pasekářů manželů Mikuškových s jejich dětmi. Ve Valašské Polance stojí před kostelem Sv.Jana Křtitele kamenný kříž z roku 1779 se znakem hrabat z Illésházy, který je registrovanou kulturní památkou. Mariánský sloupek postavený na „Spícím poli“ nad hřbitovem v roce 1956.

9 d, Pamětihodnosti 2 Mariánský sloupek postavený u potoka Vápenky v roce 1949. Pomník padlých v 1. světové válce z roku 1934 a pomník padlých ve 2. světové válce z roku 1947. Kamenný kříž u domu č.p. 157 na místě starého dřevěného v roce 1993.

10 e, Zajímavosti  Přírodní : Západní část katastru na levém břehu Senice je na úpatí Vizovických vrchů, pravý břeh je již součástí Javorníků a patří do Chráněné krajinné oblasti Beskydy.  Obecné : Z obce byla do rožnovského Valašského muzea v přírodě přemístěna valašská usedlost. Expozice ve světnici chalupy ukazuje situaci charakteristickou pro většinu rodin na Valašsku, využívajících tkalcovství jako jeden ze zdrojů obživy. Doplňkovou prací chalupníka byla výroba šindelů.


Stáhnout ppt "Amálie Ondrá č ková. Obsah  a, Základní údaje  b, Historie  c, Základní škola a knihovna  d, Pamětihodnosti  e, Zajímavosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google