Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie"— Transkript prezentace:

1 Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie
Památky Vzdělání Kostel sv. Jana Křtitele

2 Valašská Polanka

3 Kde se nacházíme Valašská Polanka je rozložena v údolí říčky Senice, asi 10 km od Vsetína a 30 km od krajského města Zlín.

4 Základní info Počet obyvatel: 1347 (1. ledna 2006)
Nadmořská výška: 378 m.n.m m.n.m.

5 Znak Stříbrný beránek je symbolem sv.Jana Křtitele, kterému je zasvěcen kostel. Zlaté kolo se váže k někdejšímu majiteli vizovického panství, k cisterciáckému klášteru. Tento klášter byl nepochybně i zakladatelem dnešní Valašské Polanky. Zlatá radlice je známým a všeobecně uznávaným symbolem zemědělství, které bylo dlouhých šest století hlavním zdrojem obživy zdejších obyvatel.

6 Z historie První písemná zmínka je z roku 1361, podle níž patřila Polanka klášteru ve Vizovicích. Po zániku kláštera se Polanka stává majetkem vrchnosti na vizovickém panství. Roku 1575 koupil Zdeněk Kavka z Říčan brumovské panství a připojil k němu i Polanku. Součástí panství zůstala obec až do roku Pustošení při turecko-tatarském vpádu roku 1663 se nevyhnula ani Polanka - zahynulo při něm asi 100 lidí a bylo vypáleno 22 domů.

7 Památky Těžký životní úděl přinutil mnoho lidí z Valašska hledat živobytí až v Americe. V roce 1881 odjelo za moře 18 občanů z Polanky. Na frontách 1. světové války bojovalo 163 polaneckých mužů. Padlým mužům byl v roce 1934 odhalen pomník.

8 Vzdělání V Polance vznikla první škola roku Dnes na jejím místě stojí budova mateřské školy. Původní budova sloužila až do roku 1891, kdy byla zahájena na stejném místě výstavba nové budovy, otevřené už v následujícím roce. V této škole se pak vyučovalo až do roku 1948. 25. září 1948 pro žáky ročníku otevřena provizorní dřevěná školní budova s osmi učebnami. V této škole se vyučovalo až do roku Vzhled původní stavby byl v roce 1997 doplněn střešní nástavbou mimoškolního pavilonu.

9 Kostel sv. Jana Křtitele
V roce 1779 byl v Polance vysvěcen nový katolický kostel sv. Jana Křtitele. Z roku pochází i kamenný kříž s podstavcem, který je dnes registrován jako kulturní památka. Dnešní velikost získal kostel dostavbou v roce 1802.


Stáhnout ppt "Obsah Valašská Polanka Kde se nacházíme Základní info Znak Z historie"

Podobné prezentace


Reklamy Google