Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Valašská Polanka Andrea Polanská.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Valašská Polanka Andrea Polanská."— Transkript prezentace:

1 Valašská Polanka Andrea Polanská

2 Obsah Základní údaje o obci Z historie naší obce Škola Lidové tradice

3 Základní údaje o obci Počet obyvatel: 1347 Rozloha: 1236 ha
Starosta: Josef Daněk Kraj: Zlínský Okres: Vsetín

4 Obec Valašská Polanka je rozložena v údolí říčky Senice, asi 10 km od Vsetína a 30 km od krajského města Zlín. Nejvyšším místem v katastru obce je vrch Padělek, vysoký 711 m.n.m. Valašská Polanka je členem Sdružení obcí Hornolidečska. Letos oslaví Valašská Polanka spolu s dalšími obcemi 650.let od založení obce.

5 Z historie naší obce Polanka je starobylá obec, jejíž historie spadá do poloviny 14. století. První písemná zmínka o ní je v listině papežské kurie z roku 1361, podle níž patřila klášteru ve Vizovicích. V roce 1779 byl v Polance vysvěcen nový katolický kostel sv. Jana Křtitele a spolu s ním byla postavena i fara a triviální škola. Z roku 1779 pochází i kamenný kříž s podstavcem a znakem Illésházyů, který je dnes registrován jako kulturní památka.

6 Stavba železniční trati Vsetín - Bylnice, která byla
uvedena do provozu V březnu 1929 byla úředně schválena změna názvu obce Polanka, která od té doby nese název VALAŠKÁ POLANKA.

7 Škola V Polance vznikla první škola roku Byla to církevní jednotřídní triviální škola (vyučovalo se čtení, psaní, počty a náboženství). Po řadě odkladů byla 25. září 1948 pro žáky ročníku otevřena nedaleko kostela provizorní dřevěná školní budova s osmi učebnami. Při její stavbě odpracovali polanečtí několik tisíc brigádnických hodin. V této škole se vyučovalo až do roku 1974, kdy byla otevřena nová moderní škola s 18 učebnami a veškerým potřebným zázemím.

8 Lidové tradice V obci během roku probíhá několik akcí lidové tradice:
- Masopustní vodění medvěda ( Fašanky)

9 -Mikulášská obchůzka obcí:
Po celé vsi prochází družina  vedená "svatým" ( Mikulášem). Kolem něj čerti, "krkaně" (smrtky), anděl, a žid s pytlem - ti všichni prohánějí neposlušné děti.

10 Starovalašské dožínky:
(jsou pořádány co 3 roky – 2009, ...)- tradice sahající až do přelomu 19. a 20. století, kdy na žádost skladatele Leoše Janáčka vystoupila  s „Valašskou dožatou z Polánky“ na Národopisné výstavě českoslovanské v Praze.


Stáhnout ppt "Valašská Polanka Andrea Polanská."

Podobné prezentace


Reklamy Google